TNB a început în februarie să implementeze un proiect privind îmbunătăţirea antreprenoriatului cultural

În februarie 2020, Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti a început implementarea proiectului „Expoziţie inovativă cu bunuri culturale restaurate din colecţia Muzeului Teatrului Naţional Bucureşti”, proiect finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

Proiectul a beneficiat de o finanţare totală de 1.024.160 lei ((207 740 EUR), din care 525.436,01 lei (106 579 EUR) – finanţare nerambursabilă din fondurile SEE şi 92.724 lei (18 808EUR) – finanţare nerambursabilă din bugetul naţional.

Promotor al proiectului, Teatrul Naţional Bucureşti a demarat implementarea proiectului alături de patru dintre cele mai importante instituţii culturale româneşti: Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” şi Biblioteca Naţională a României. În calitate de parteneri ai TNB în cadrul proiectului, acestea au realizat investigaţii fizico-chimice şi activităţi de tratare, conservare şi restaurare, desfăşurate în secţiile de restaurare şi laboratoarele lor de specialitate. Astfel, au fost restaurate 38 de obiecte de patrimoniu din colecţia Muzeului TNB: costume care au aparţinut actorilor, artefacte, documente.

Obiectivul general al proiectului a fost îmbunătăţirea antreprenoriatului cultural şi a managementului patrimoniului cultural prin punerea în valoare a unor bunuri culturale semnificative din cadrul acestuia într-un mod inovativ.

Obiectivele specifice au fost restaurarea unui număr de 38 de bunuri culturale prin parteneriatul cu prestigioase instituţii culturale, dezvoltarea de competenţe/expertize la locul de muncă precum şi crearea a 2 noi locuri de muncă, pe o perioadă determinată, în cadrul Muzeului TNB.

Beneficiarii direcţi ai proiectului au fost

– specialişti din cadrul Muzeului TNB, membri ai echipei de proiect, care, prin intermediul partenerilor proiectului, au beneficiat de educaţie nonformală de tip job shadowing şi mentorat, participând la toate fazele lucrărilor de conservare şi restaurare a bunurilor culturale, precum şi la organizarea expoziţiei cu aceste bunuri şi

– trei persoane specializate în activităţi muzeale, angajate pe termen determinat, care au beneficiat de formare în activitatea specifică a Muzeului TNB şi în cea de organizare a expoziţiei, precum şi

– specialiştii din TNB, implicaţi in conceperea şi redactarea aplicaţiei de proiect şi care au participat la implementare, asigurând derularii corecte şi la timp a activităţilor.

Beneficiarii indirecţi vizaţi de proiect sunt actorii, teatrologii, istoricii şi criticii de teatru din Bucureşti şi din ţară, interesaţi în cunoaşterea şi studierea colecţiilor de artă, studenţii universităţiilor de arte, cetăţenii din Bucureşti şi din ţară care vor putea vizita expoziţia.

Proiectul a trecut şi prin momente dificile, mai întâi perioada pandemiei de Covid 19, care a dus la suspendarea activităţilor pentru o perioadă de patru luni, iar apoi decesele succesive ale celor doi manageri ai Teatrului Naţional Bucureşti, Ion Caramitru şi Ioan Onisei, care coordonau din punct de vedere administrativ şi decizional activitatea teatrului şi, implicit, a proiectului.

O echipă mică, alcătuită din Marius Bodochi – Director Artistic al TNB, cel care a preluat managementul proiectului în 2022, Dan Stoichiţescu – Director Administrativ al TNB – Administrator, Carmina Alexiu – Contabil Şef TNB – Responsabil financiar proiect, Adina Terecoasă, Şef Birou Colaboratori TNB – Responsabil Audit proiect, Mihaela Verman – Muzeograf TNB şi Curator al Expoziţiei inovative din cadrul proiectului şi Anca Roxana Constantin van der Zee – Şef Serviciu Marketing şi Relaţii Publice al TNB – Responsabil de comunicare al proiectului, a continuat, în ciuda acestor dificultăţi, să realizeze activităţile specifice de-a lungul unei perioade de 36 de luni.

Pe 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, Teatrul Naţional Bucureşti va organiza evenimentul care va marca pe de o parte, finalul activităţilor din proiect , iar pe de altă parte, un nou început pentru Muzeul Teatrului Naţional Bucureşti – vernisajul expoziţiei inovative, rezultat principal al proiectului.

De la ora 13:00, în foaierul de la etajul 1(foaierul „Tapiserii”) al Sălii „Ion Caramitru” va avea loc Conferinţa de închidere a Proiectului „Expoziţie inovativă cu bunuri culturale restaurate din colecţia Muzeului TNB”, proiect finanţat prin Graturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Conferinţa va fi urmată, de la ora 14:00, de vernisajul care va expune în premieră cele 38 de bunuri culturale restaurate în cadrul proiectului, publicului prezent la eveniment.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati