TNB: În cea mai fierbinte zi de decembrie, „1989. Jurnalul unei Revoluţii” se difuzează la Televiziunea Română

Marți, 22 decembrie 2020, când se împlinesc 31 de ani de la ziua care a schimbat România, Televiziunea Română va prezenta cea mai recentă producţie consacrată evenimentului de atunci, documentarul 1989. Jurnalul unei Revoluţii, realizat recent de Carmen Lidia Vidu şi produs de Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Difuzarea acestui film va avea loc pe canalul TVR3, de la ora 21.00.

Teatrul Naţional din Bucureşti păstrează contactul cu publicul, se adaptează, găseşte soluţii şi onorează evenimentul care a schimbat istoria recentă a României.

„Deşi au trecut mai bine de trei decenii de la Revoluţia din 1989, foarte multe întrebări continuă să aştepte răspunsul. Pentru că nu există adevăr absolut, ci doar istorii care merită spuse. Fiecare are o părere diferită despre cum a fost la Revoluţie, fie că a trăit-o, fie că nu. Cele mai multe informaţii pe care populaţia le-a asimilat şi le repetă sunt ‘cele oficiale’, uneori uitându-şi istoria personală. După premiera de teatru documentar Jurnal de România.1989, din vara acestui an, ce s-a desfăşurat sus pe teatru, în Amfiteatru TNB, regizoarea Carmen Lidia Vidu propune un nou proiect, bazat pe recentul ei spectacol. De această dată, vom întâlni elemente de film, teatru, platou de televiziune, videomapping, filmare aeriană„, a informat luni un comunicat al TNB.

La fel ca în spectacolul de teatru documentar, şi filmul alătură cele două tipuri de imagini (oficiale şi private) pentru a contura o privire mai nuanţată asupra Revoluţiei din 1989. Astfel, documentarul îşi propune să fie un vehicul de comunicare, o invitaţie la dialog, plecând de la ideea că una dintre datoriile morale ale teatrului este să ridice întrebări şi să antreneze la dialog.

Cât de mult ne influenţează localizarea noastră şi cât de mult influenţăm noi comunitatea din care facem parte? Cum se compune imaginea Revoluţiei din 1989 din mărturiile celor care au trăit-o? Sunt doar câteva întrebări la care documentarul încearcă să ofere noi perspective, într-o problematică la care nu există răspunsuri tranşante, detaliază TNB.

Pe lângă mărturiile actorilor Ion Caramitru, Oana Pellea, Daniel Badale şi Florentina Ţilea, proiectul propune interviuri despre teme ca ‘Securitatea’, ‘Procesul Ceauşeştilor’, ‘Revoluţie’, ‘Terorişti’, realizate cu Germina Nagâţ, Dan Voinea, Dennis Deletant, Andrei Ursu, Lavinia Betea.

Documentarul poate fi vizionat în continuare şi pe canalul de Youtube TNB (https://youtu.be/d9pUCGHnYP8), unde a avut loc premiera, la data de 16 decembrie 2020, urmată de o premieră tv, pe Digi 24 , în seara de 20 decembrie.

„Cu această ocazie, în prag de sărbători, dorim să le mulţumim tuturor colaboratorilor noştri din mass-media şi publicului care a înţeles dificultăţile cu care (şi) artiştii, şi arta lor se confruntă în această perioadă fără precedent„, a mai arătat TNB.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati