TNB la Noaptea Albă a Galeriilor cu expoziţia „În căutarea libertăţii – Eroi fără glorie”

Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” va participa în acest an la Noaptea Albă a Galeriilor cu expoziţia „În căutarea libertăţii – Eroi fără glorie” care va putea fi vizitată în sala ROTONDA din foaierul Sălii Mici a TNB între 2 şi 4 octombrie 2020, în intervalul orar 18.00-22.00.

Este vorba despre o tulburătoare expoziţie-omagiu organizată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) în parteneriat cu Fundaţia Konrad Adenauer (KAS), dedicată românilor ale căror gesturi de conştiinţă şi curaj civic au prefaţat şi au făcut posibilă Revoluţia din decembrie 1989. Cu foarte puţine excepţii, documentele selectate din dosarele fostei Securităţi vorbesc despre cazuri necunoscute marelui public – autori de manifeste şi scrisori de protest, fondatori de sindicate clandestine sau persoane care, în urma unor acţiuni anti-totalitare, au sfârşit internate în azile psihiatrice.

Sunt expuse 80 de cazuri, însoţite de explicaţii bilingve (română şi engleză). Expoziţia descrie retrospectiv ultimul deceniu al dictaturii lui Nicolae Ceauşescu, prin scoaterea la lumină a mobilizării civice şi a acţiunilor care au anticipat căderea regimului comunist, în decembrie 1989. (Curator: Cristina Mohan. Concept: Carmen Ioviţu).

Intrarea este liberă, dar purtarea măştii rămâne obligatorie pe toată durata vizitării expoziţiei, a anunţat un comunicat al TNB.

Evenimentele culturale prezentate în Noaptea Alba a Galeriilor se vor desfăşura, pentru prima dată, pe durata a trei zile, cu asigurarea măsurilor de prevenire a contaminării cu COVID-19.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati