Tomac, după ce Ciolacu a spus că „am spart gheața” în privința Schengen: Orice anunț exagerat nu face decât să întărească în mod gratuit euroscepticismul românesc

0
325
Foto: Facebook / Eugen Tomac

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a spus, duminică, faptul că „anunțul festivist al premierului Ciolacu” potrivit căruia „am spart gheața” pentru că „Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen”, „trebuie privit cu multă rezervă”.

„Premierul este în campanie de comunicare, să nu zic electorală, și a vrut să anunțe ceva în plus față de Președintele Iohannis, care tace și nu are curaj să bată cu pumnul masa Consiliului European, unde trebuie dus subiectul Schengen. 

Subiectul extinderii spațiului Schengen nu mai este o problemă între România și Austria, este o problemă europeană, acolo trebuie tranșat acest blocaj în spiritul tratatelor Uniunii Europene și al acordului Schengen. 

Nicio țară din Europa nu a fost pusă într-o situație atât de umilitoare precum suntem noi și vecinii bulgari tratați. 

Austria a intrat în Uniunea Europeană în 1997 și a fost primită în Schengen în 1999.

Vecinii maghiari, la fel ca toate celelalte state din est, au intrat în Uniunea Europeană în 2004 și au fost integrați deplin în Schengen în 2008. 

Croația a fost primită în Uniunea Europeană în 2013 și are libera circulație deplină atât aeriană, terestră, cât și maritimă începând cu 1 ianuarie 2023.

Noi așteptăm de 16 ani și negociem doar când există presiune publică, pe care o exercită românii uimiți de obrăznicia cu care unele state disprețuiesc regulile Uniunii Europene. 

Austria nu face nicio favoare României dacă își schimbă poziția și renunță la aceste condiții absurde. Este dreptul nostru să fim în Schengen și trebuie să fim tratați ca cetățeni europeni, nu discriminați și umiliți în mod absurd. 

Prin urmare, orice anunț exagerat, care nu este confirmat de o agendă clară, nu face decât să întărească în mod gratuit euroscepticismul românesc, iar de așa ceva nu avem nevoie”, a scris Tomac, pe Facebook.

Ciolacu: Am spart gheața! Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.