Tone de Agent Orange, erbicid de „utilizare tactică” folosit în războiul din Vietnam, depozitate într-un grajd de lângă Bucureşti

Agent Orange este un erbicid și un produs chimic defoliant, unul dintre erbicidele de „utilizare tactică”. Este cunoscut pentru utilizarea sa de către armata SUA ca parte a programului său de război erbicid, Operațiunea Ranch Hand, în timpul războiului din Vietnam din 1961 până în 1971, scrie antena3.ro.

Orașul Bragadiru adăpostește peste 150 de tone din substanța ucigașă folosită de americani în războiul din Vietnam.

O anchetă Observator arată că otrava a fost adusă în țara noastră începând cu anul 2003, din Germania și abia în anul 2016 a fost deschis un dosar penal.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Ilfov a anunțat că are în lucru un dosar de urmărire penală în acest caz.

”Fiind considerată deșeu periculos a început o investigație pentru a vedea modul în care această marfă a fost recepționată în România, importată, de ce avem înscrisurile de pe ambalaje care ne atestă că data de expirare era cu mulți ani înainte. Avem etichete din secolul trecut”, spune Octavian Berceanu, comisar-șef Garda de Mediu.

”Unul din motive să fie că ele expirau în Germania şi atunci neutralizarea lor era destul de costisitoare”, mai spune comisarul-șef.

Astfel încât substanțele chimice, unele dintre cele mai toxice din lume, au fost ascunse în România. În acte, au fost numite „marfă”, în realitate au devenit deșeuri periculoase ținute lângă locuințele oamenilor.

Iar riscul este enorm. Nu este nevoie decât de un contact de doar câteva minute cu substanța Agent Orange, un erbicid care conține cel mai agresiv tip de dioxină, pentru a suferi de anumite afecțiuni toată viața. Fie prin inhalare, fie prin atingere, provoacă de la erupții la nivelul pielii şi tulburări nervoase până la malformații care pot duce la cancer sau chiar deces.

”Sunt riscuri care ţin de afectarea mai multor generaţii. Un risc pentru securitatea naţională şi un risc pentru sănătatea publică”, susține Ioana Stăncel, expert în sănătate publică.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati