Toni Greblă, actualul prefect al Capitalei, numit preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente

Toni Greblă, susținut de PSD, UDMR și minorități naționale, a fost votat de plenul reunit al Parlamentului în funcția de președinte al Autorităţii Electorale Permanente, pentru un mandat de opt ani.

Toni Greblă a fost propus de PSD și va avea un mandat de 8 ani în fruntea AEP. Votul a fost secret, cu buletine de vot.

Greblă a primit 251 voturi iar ceilalți contracandidați: Iulia Andreea Băbeanu, propusă de AUR – 37 voturi şi Cristian Preda, propus de USR – 73 de voturi.

Toni Greblă a fost senator PSD, judecător la Curtea Constituțională între 2013 și 2015, secretar general în Guvernul Dăncilă iar în prezent prefect al Capitalei.

Greblă a fost senator PSD în legislatura 2008-2012 din partea PSD și reales la alegerile legislative din 2012 ca senator de Gorj. A fost numit de Senat judecător al Curții Constituționale, în decembrie 2013, pentru terminarea mandatului judecătoarei Iulia Motoc, care a demisionat pentru a deveni judecător CEDO.

În 2015, Toni Greblă a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă (trei infracţiuni). Greblă, din postura de senator și ulterior judecător la Curtea Constituţională (2013 – 2015), ar fi pretins şi primit de la un om de afaceri un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro, susținea DNA.

În 2018, fostul judecător al Curţii Constituţionale a fost achitat, în primă instanță, de Înalta Curte. Instanţa a decis şi ridicarea sechestrului dispus de procurori în acest caz, iar în 2019 a fost achitat definitv.

În perioada 2018-2019, a fost secretar general al Guvernului condus de Viorica Dăncilă. Ultima funcție publică deținută a fost cea de președinte a Consiliului Legislativ, secția de Drept Privat.

Miza numirilor la Autoritatea Electorală Permanentă trebuie privită prin contextul anului electoral 2024 când instituția va organiza toate cele patru tipuri de alegeri: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale, scrie Hotnews.ro.

Votul pentru numirea președintelui Autorității Electorale Permanente a fost amânat de două ori din cauza neînțelegerilor dintre PSD și PNL. Liberalii au refuzat să susțină candidatul PSD, pe Toni Greblă pentru funcția de șef al AEP dacă în conducerea instituției nu va fi numit si un vicepreședinte susținut de PNL.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati