Tragica poveste de dragoste din opera Carmen de Bizet, la Opera Naţională Bucureşti, chiar de Mărţişor

Tragica și pasionala poveste de dragoste din opera Carmen de Bizet, la Opera Națională București, de Mărțișor, în chiar prima zi de primăvară.

Vineri (1 martie) şi duminică (3 martie), ora 18:30, Opera Naţională Bucureşti vă invită la spectacolul Carmen de Georges Bizet, într-o distribuţie de excepţie: mezzosoprana Ruxandra Donose (invitată în rolul titular), tenorul mexican Ramon Vargas (invitat în rolul Don Jose), baritonul Mihai Damian (invitat în rolul Escamillo). În rolul Micaela va evolua soprana Marta Sandu Ofrim (Opera Naţională Bucureşti). La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

Opera Carmen de Bizet a fost inspirată de nuvela omonimă publicată, în 1845, în foileton, de Prosper Merimee (în Revue des deux Mondes) şi transformată, în 1846, în carte (ediţia princeps văzând lumina tiparului la editura pariziană Michel Levy freres). Superba poveste spaniolă de dragoste, cu sfârşit tragic, în centrul căreia se regăseşte frumoasa, temperamentala, seducătoarea şi exuberanta Carmen, a devenit foarte cunoscută după ce a fost adaptată, de Henri Meilhac şi Ludovic Halevy, în 1875, sub formă de libret, pentru opera Carmen de Georges Bizet.

Despre acest important eveniment operistic, de început de martie, mezzosoprana de renume internaţional, Ruxandra Donose declară: „După Staatsoper Viena, Metropolitan Opera New York sau Mexico City, a venit momentul să colaborăm şi pe o scenă din România, în celebra şi iubita operă Carmen, de Bizet. Mă bucur enorm să am prilejul de a cânta la Opera Naţională Bucureşti cu Ramon Vargas, unul dintre cei mai apreciaţi tenori din lume. Ne propunem să creăm momente de teatru şi de muzică însufleţită de dramatism, cu anvergura marilor scene pe care ne-am mai întâlnit, iar eu personal de-abia aştept să cânt cel mai celebru rol de mezzosoprană, Carmen, pentru iubitorii de operă din România. Pe 1 martie, se adaugă bucuria şi onoarea de a dedica această seară memoriei Elenei Cernei, la 100 de ani de la naştere”.

Facem cuvenita precizare potrivit căreia solista de talie mondială Ruxandra Donose este considerată una dintre cele mai strălucitoare mezzosoprane ale momentului.

Într-o carieră care se desfăşoară de peste 30 de ani la nivel internaţional, Ruxandra Donose a cântat pe cele mai mari scene de operă ale lumii, de la Royal Opera Covent Garden, Londra până la Metropolitan New York, trecând prin Wiener Staatsoper, Theater an der Wien, Opera Paris Bastille, Theatre de Chatelet Paris, Opera de Lyon, Teatro Real Madrid, Oprenhaus Zuˆrich, Grand Theatre de Geneve, Deutsche Oper Berlin, Bayerischer Staatsoper Munchen, Teatro la Fenice Venezia, Grande Teatro di Torino, Opera Bolshoi din Moscova, Opera din Beijing, Opera din Shanghai, ca şi Toronto Opera Company, San Francisco Opera, Los Angeles Opera, Chicago Opera, Philadelphia Opera, San Paolo Opera, Opera din Copenhaga, Opera in Helsinki, Glyndebourne Festival, Ravinia Festival, Festivalul de la Salzburg şi multe altele.

În aceeaşi măsură, tenorul mexican Ramon Vargas aşteaptă cu nerăbdare întâlnirea cu publicul românesc: „Sunt încântat să vă anunţ că voi fi pe scenă în rolul lui Don Jose în producţia viitoare a operei Carmen de la impresionanta Opera Naţională din Bucureşti, în luna martie. Alăturaţi-vă nouă, senzaţionalei Ruxandra Donose în rolul Carmen şi captivantului Mihai Damian în rolul lui Escamillo, pentru o interpretare de neuitat plină de dragoste, pasiune şi multe altele. Notaţi-vă în calendar datele de 1 şi 3 martie. Abia aştept să împărtăşesc această experienţă minunată cu voi toţi!”.

Asemenea Ruxandrei Donose, Ramon Vargas este, la momentul curent, unul dintre cei mai renumiţi tenori ai generaţiei sale, la nivel mondial. Născut în Ciudad de Mexico, Ramon Vargas şi-a făcut debutul la Metropolitan Opera din New York, în 1992, unde a interpretat rolul lui Edgardo înlocuindu-l pe Luciano Pavarotti în Lucia di Lammermoor alături de June Anderson. Curând după aceea, şi-a făcut debutul la Teatro alla Scala, în 1993, unde a jucat rolul lui Fenton în noua producţie a lui Giorgio Strehler care sărbătorea centenarul lui Falstaff, sub îndrumarea lui Riccardo Muti. De atunci a fost invitat în principalele teatre ale lumii: Opera Naţională din Paris, Covent Garden din Londra, Festivalul de la Salzburg, Opera de Stat din Viena, Munchen, Florenţa, Roma, Arena di Verona, Teatrul Colon din Buenos Aires, San Francisco, Madrid, Liceu din Barcelona, Tokyo, Moscova, Teatrul de Arte Frumoase şi multe altele.

Sâmbătă 2 martie (orele 18:00, 19:30 şi 21:00), vă aşteptăm la concertul Opera Vie – Puccini Express, susţinut de Studioul Experimental în Artele Spectacolului Muzical Ludovic Spiess.

Vă invităm să experimentaţi magia unui spectacol itinerant, în care peste 30 de tineri artişti talentaţi se reunesc pentru a aduce un omagiu muzicii atemporale a lui Giacomo Puccini, la 100 de ani de la dispariţia marelui maestru. Lăsaţi-vă ghidaţi de personaje în spaţiile Operei Naţionale Bucureşti, într-o călătorie plină de pasiune, emoţie şi bogata moştenire muzicală a geniului de la Torre del Lago. La punerea în scenă a acestui spectacol şi-au adus contribuţia Alexandru Nagy (regie), Bogdana Grecova (pian), Radu Spiridon şi Mihai Matei (video mapping), Horia Stan (foto/video), Andrei Vlădilă, Cezara Zamfir şi Mihai Trăsnea (asistenţi regie), Adriana Moisescu şi Oana Dumitriu (coordonare).

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.

Urmărește știrile News București și pe canalul de WhatsApp.  

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati