Transfăgărăşanul la 45 de ani de la inaugurare

Transfăgărăşanul, drumul ce face legătura Munteniei cu Ardealul, împlineşte azi 45 de ani.

  • El a fost inaugurat în 1974, după 4 ani de lucrări. Trei milioane de tone de rocă au fost dislocate cu ajutorul a 6.000 de tone de dinamită.

Drumul ajunge la peste 2.000 de metri altitudine şi are o lungime de 151 de kilometri.

Transfăgărășanul (oficial numerotat DN7C) este o cale rutieră de circulație din România, care începe în comuna Bascov, județul Argeș de lângă orașul Pitești, în direcția orașului Curtea de Argeș și se termină la intersecția cu drumul DN1 între Sibiu și Brașov, în apropierea comunei Cârțișoara, cu o lungime de 151 km, traversând pe axa nord-sud Munții Făgăraș. Porțiunea de la barajul Vidraru până la Cârțișoara traversează un teren montan la altitudini mari și a fost construită în perioada 1970–1974, pe o lungime de aproximativ 91 km.

Până la construirea barajului și lacului de acumulare Vidraru, în 1965, de-a lungul căruia DN7C se desfășoară pe aproape 20 km, a existat un drum de pământ și o linie de mocăniță ce lega comuna Căpățâneni de vechiul sat Cumpăna (astăzi acoperit de ape, în apropierea căruia s-a construit actuala cabană Cumpăna).

El a fost descris drept cel mai spectaculos drum din lume de Jeremy Clarkson, unul dintre realizatorii emisiunii Top Gear. Şi tenismanul ceh, Tomas Berdich, l-a vizitat în urmă cu câteva zile şi s-a declarat încântat de privelişte.

Sursa: rador.ro, ro.wikipedia.org

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati