Transportatorii vor primi 50 de bani pentru fiecare litru de combustibil. A fost adoptată hotărârea

Guvernul a adoptat o schemă o schemă de ajutor de stat pentru compensarea creșterii prețului la combustibil. Astfel, transportatorii vor primi 50 de bani pentru fiecare litru de combustibil achiziţionat.

Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului, a precizat că peste 3.000 de companii vor beneficia de fonduri care totalizează 300 de milioane lei.

„ Cu toții am văzut ceea ce s-a întâmplat cu prețul la carburant. Ca atare, această măsură decisă astăzi de Guvern prin hotărâre va operaționaliza schema de sprijin de ajutor de stat prin care operatorii economici de transport rutier de mărfuri și persoane vor beneficia de ajutor.

Peste 3.000 de companii vor beneficia de fonduri care totalizează 300 de milioane lei, acești bani vor compensa creșterea prețurilor la carburant, iar actul normativ aprobat azi de Guvern stabilește și modalitatea concretă de acordare a acestui ajutor, care va consta într-un grant, valoarea fiind de 50 de bani pentru fiecare litru de combustibil achiziționat în limita sumei de 400 de mii euro pentru fiecare firmă care va beneficia – repet, 3.000 de companii aproximativ se vor înscrie în prevederile acestei hotărâri de guvern”, a declarat Cărbunaru.

Potrvit sursei citate, inițial, bugetul este de 300 de milioane de lei, dar poate fi suplimentat prin credite de angajament și prin credite bugetare.

„Bugetul total este, după cum spuneam, 300 de milioane de lei, cu posibilitate de a fi suplimentat prin credite de angajament în vederea emiterii angajamentelor legale aferente deciziilor centralizatoare de compensare pentru perioada 2022 – 31 iulie 2023, dar și prin credite bugetare în vederea plății ajutorului de stat acordat în baza deciziilor centralizatoare de compensare pentru respectiva perioadă.

Ajutorul se va acorda pentru combustibilul achiziționat începând cu 30 de zile anterioare publicării în Monitorul Oficial al acestei hotărâri de guvern, iar plata efectivă a ajutorului de stat se va efectua până la finalul anului viitor, în limita bugetului alocat schemei, în baza dispoziţiilor de plată emise până la 31 decembrie 2022”, a adăugat acesta.

Schema va fi finanțată de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati