Triplă premieră: Gabriel Bebeşelea, dirijor principal, şi Daniel Ciobanu, artist în rezidenţă, inaugurează printr-un concert live excepţional noul pian al Filarmonicii „George Enescu

Joi, de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” va susţine live, fără spectatori, un concert excepţional care marchează o triplă premieră: Gabriel Bebeşelea conduce, pentru prima dată, orchestra în calitate de dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”, pianistul Daniel Ciobanu debutează în ipostaza de prim artist în rezidenţă al Filarmonicii pe care o deţine din stagiunea 2020-2021 şi, cu această ocazie specială, va fi inaugurat noul pian Steinway al instituţiei.

Programul este alcătuit din Concertul nr. 23, în la major, pentru pian şi orchestră, KV488 de Wolfgang Amadeus Mozart şi din Simfonia nr. 49, în fa minor, Hob.I:49, La Passione de Joseph Haydn.

„Un concert-eveniment! Sunt multe motive care mă conving că aceasta este evaluarea corectă. Dirijorul nostru principal, Gabriel Bebeşelea, este un remarcabil muzician-intelectual, iar talentatul pianist Daniel Ciobanu este primul nostru solist în rezidenţă, statut în premieră pentru Filarmonica bucureşteană. Şi o rarisimă premieră: după 26 de ani are loc o donaţie semnificativă, noul pian Steinway, care va fi inaugurat pe 21 ianuarie. Vreau să subliniez nobleţea de mare rafinament a donaţiei unei familii de o aristocrată discreţie (care a dorit să-şi păstreze anonimatul – n.red.), de o mare generozitate si de o devotată dăruire către cultura autentică ziditoare. Vreau să exprim toată preţuirea, recunoştinţa şi afecţiunea nu doar a muzicienilor şi a soliştilor – de azi şi de mâine, dar şi a melomanilor care vor beneficia de gestul regal al familiei donatoare”, a apreciat Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu”.

„E o orchestră cu care am avut o legătură specială, ne-am bucurat întotdeauna de o alchimie care a fost, bineînţeles, foarte mult susţinută şi de energia de sub cupola Ateneului. Sunt sigur că împreună vom realiza lucruri foarte frumoase, atât timp cât reuşim să trecem peste această perioadă în care siguranţa muzicienilor şi siguranţa publicului sunt cel mai important lucru”, a declarat dirijorul Gabriel Bebeşelea.

„Ateneul Român deţine această aură colosală care te absoarbe total în profunzime de la primele rezonanţe ale paşilor pe marmura foaierului. Cu Orchestra Filarmonicii George Enescu am avut o primă colaborare deosebită, în 2018, la celebrarea Centenarului Marii Uniri. Sunt încântat că am devenit primul artist în rezidenţă al acestei Filarmonici. Muzicienii fac muzică de cel mai înalt nivel. Sunt încântat că au o atitudine artistică elegantă şi nobilă, deschizând totodată un mediu receptiv ideilor noi”, a punctat pianistul Daniel Ciobanu. „Cum să surprinzi inefabilul în sunete? Daniel Ciobanu dă un răspuns admirabil, surprinzător de matur şi de profund”, a subliniat muzicologul Mihai Cojocaru.

Concert simfonic fără public

Joi, 21 ianuarie 2021, ora 19.00, Sala mare a Ateneului român

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”

Dirijor GABRIEL BEBEŞELEA

Solist DANIEL CIOBANU

Program
Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul nr. 23, în la major, pentru pian şi orchestră, KV488
Joseph Haydn – Simfonia nr. 49, în fa minor, Hob.I:49, La Passione

Concertul live din 21 ianuarie 2021 va putea fi ascultat pe canalele online ale Filarmonicii „George Enescu”: site (https://www.fge.org.ro/), pe pagina de Facebook (https://www.facebook.com/filarmonica.george.enescu/) şi pe canalul YouTube (https://bit.ly/2wMctlw).

Partener media al evenimentului este Radio România Muzical.

Concertul este transmis, joi seară, şi pe pagina de Facebook a Radio România Muzical (https://www.facebook.com/Radio-Rom%C3%A2nia-Muzical-227784404990 ).

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati