Tudor Gheorghe, Cetățean de Onoare al Municipiului București

La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului București a aprobat,m proiectul de hotărâre privind conferirea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului București marelui artist Tudor Gheorghe.

Proiectul a fost aprobat cu 33 de voturi pentru, 7 abțineri și 3 voturi împotrivă. Au votat pentru 24 de consilieri PSD, 4 consilieri PMP, 2 consilieri ALDE și 3 consilieri PNL, în timp ce împotriva proiectului au votat 2 consilieri USR și 1 consilier PNL. De asemenea, s-au abținut 6 consilieri USR și 1 consilier PNL.j

“Scopul proiectului este acela de a-l declara pe omul de cultură Tudor Gheorghe Cetățean de Onoare al Municipiului București, fără a ține cont de preocupările sale politice. Este o modalitate prin care ne arătăm aprecierea pentru valoarea culturală și artistică a acestei personalități. Tudor Gheorghe rămâne unul dintre cei mai mari artiști ai României, cu un talent și o prezență scenică inconfundabile”, a declarat edilul Capitalei, Gabriela Firea.

Tudor Gheorghe s-a născut în Comuna Podari, Județul Dolj și a debutat la Teatrul Național din Craiova, ca actor, în anul 1966. În anul 1969 a susținut primul său recital, „Menestrel la curțile dorului”, pe versurile poeților Lucian Blaga, Tudor Arghezi și Ion Barbu.

A petrecut 3 ani la Institutul de Folclor din București, acolo unde a urmat studii aprofundate pentru conservarea folclorului.

Recunoașterea artistică nu a întârziat să apară, drept pentru care a reușit, după câțiva ani de concerte, să formeze un curent cultural: Tudor Gheorghe. A cântat pe toate scenele lumii, a încântat românii sau comunitățile de români de dincolo de granițele țării, susținând recitaluri în țara și în străinatate.

În cinstea Centenarului Marii Uniri, Tudor Gheorghe a lansat, pe 17 noiembrie 2018, o nouă creație: Marșul Unirii.

Tudor Gheorghe este unul dintre cei mai mari artiști care promovează tradițiile românești și care reușește de fiecare dată să prezinte concepte noi pentru concertele pe care le susține, dar și să reinterpreteze, într-o manieră originală, mostenirea de secole din viata satului romanesc.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati