U.E a decis: Angajatorii trebuie să acorde program flexibil pentru angajații care au copii

O Directivă a Uniunii Europene obligă România ca până în august 2022, cel târziu, să modifice legislația pentru a oferi angajaților cu copii mici posibilitatea creării unui program de lucru flexibil care să le permită să aibă grijă de cei mici.

Reglementarea impusă de UE prevede că angajații care au copii mici cu vârsta de până la 8 ani vor trebui să ceară superiorilor crearea programului flexibil”, susțin oficialii în textul Directivei europene cu nr. 1.158/2019.

Atunci când au copii, femeile lucrează, de obicei, mai puține ore în locuri de muncă remunerate și petrec mai mult timp îndeplinind responsabilități de îngrijire neremunerate, potrivit directivei.

De asemenea, ”a avea o rudă bolnavă sau aflată în îngrijire s-a dovedit, de asemenea, că are un impact negativ asupra ocupării forței de muncă în rândul femeilor, unele femei ieșind complet de pe piața muncii”, potrivit sursei citate.

„În acest scop și având în vedere nevoile lucrătorilor, aceștia au dreptul de a solicita formule flexibile de lucru în scopul de a-și adapta modurile de lucru, inclusiv prin utilizarea, acolo unde este posibil, a unor formule de muncă la distanță, a unor programe de lucru flexibile sau a unei reduceri a timpului de lucru pentru acordarea de îngrijiri”, arată directiva.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati