UE dă undă verde unui alt produs alimentar pe bază de insecte

Făina din viermi galbeni ar putea fi următorul produs alimentar pe bază de insecte care va ajunge pe rafturile supermarketurilor din UE, după ce a primit aprobarea Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, conform euractiv.ro.

Avizul științific în ceea ce privește siguranța pulberii din viermi galbeni de făină, tratați cu raze UV, a fost publicat la începutul lunii iunie la solicitarea Comisiei Europene, care a însărcinat grupul științific al EFSA privind alimentele noi și alergenii alimentari să investigheze larvele sub formă de pudră, în urma unei cereri din partea companiei franceze Nutri’Earth. Acesta a concluzionat că pulberea, obținută din larvele speciei de insecte Tenebrio molitor, este atât nutritivă, cât și sigură pentru a fi utilizată în cadrul produselor propuse de companie. Pulberea poate fi folosită ca ingredient în diverse producții alimentare, inclusiv produse alimentare pe bază de făină, cum ar fi prăjiturile, pâinea de grâu și rulourile, pastele și brânza, populația țintă fiind „populația generală”.
În timp ce Comisia și-a exprimat unele îngrijorări cu privire la faptul că noul aliment ar putea induce „sensibilizare primară și reacții alergice” la proteinele viermilor galbeni de făină, în special pentru cei care au alergii la crustacee și acarieni, în general, studiile de toxicitate prezentate „nu au ridicat probleme de siguranță”.
„Deoarece nu au fost observate efecte adverse nici în studiile toxicologice disponibile în literatura de specialitate cu privire la viermii galbeni de făină uscați și nici nu au fost identificate din istoricul utilizării [noului aliment] și din sursa acestuia, comisia consideră că nu există probleme de siguranță, cu condiția ca larvele să fie crescute separat de adulți”, conchide avizul.
Pulberea din viermi galbeni de făină este al șaptelea produs alimentar nou, derivat din insecte a cărui siguranță a fost evaluată de EFSA, după cele precum viermele galben uscat de făină sau preparate congelate și uscate din lăcuste și greieri.
Pentru IPIFF, organizația umbrelă a UE pentru sectorul insectelor, avizul marchează o etapă importantă în comercializarea la scară mai largă a insectelor comestibile în UE, poziționându-le ca o „sursă complementară de proteine de înaltă calitate”.
„Acest aviz pozitiv a EFSA arată oportunitățile pe care le are în față strategia UE privind proteinele și, în special, sectorul insectelor comestibile”, a declarat Christophe Derrien, secretarul general al IPIFF, adăugând că produsele derivate din insecte reprezintă o „completare durabilă” a mixului de producție de proteine în bioeconomie.
Avizul s-a dat și ca urmare a îngrijorărilor tot mai mari legate de utilizarea insectelor ca alimente. De exemplu, un studiu recent realizat în Slovacia a arătat că mai mult de unul din trei slovaci se teme că consumul de proteine din insecte poate pune în pericol sănătatea publică. Între timp, această problemă capătă tot mai multă amploare în Italia, unde guvernul de dreapta a luat recent măsuri pentru a interzice utilizarea făinii din insecte în paste pentru a proteja tradițiile culinare ale țării.
Etapele următoare
În conformitate cu procesul legislativ privind alimentele noi, avizul EFSA va fi prezentat de către Comisia Europeană statelor membre ale UE pentru a discuta dacă să autorizeze alimentul nou și condițiile de utilizare. În cazul unui vot favorabil din partea statelor membre, Comisia va trebui să stabilească normele de comercializare a acestuia, într-un proces care ar putea dura până la șapte luni.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati