Un autobuz cu hidrogen a circulat, în premieră, pe străzile din București – FOTO

Un autobuz cu hidrogen a circulat, în premieră, pe străzile din București. Acest autobuz este complet autonom și circulă deja pe străzile din Belgia. Pentru a putea face o demonstrație și în România a fost adusă o stație de alimentare specială, din Franța, pentru că la noi în țară nu există încă o astfel de tehnologie.

Evenimentul s-a desfășurat la Universitatea Politehnică din București. Autobuzul alimentat cu hidrogen își produce singur curentul electric de care are nevoie pentru a circula, iar alimentarea durează doar câteva minute. Tehnologia este prezentă deja de 10 ani în alte țări, însă ar putea fi adusă și în România cu finanțare de la Uniunea Europeană, scrie tvr.ro.

Prețul unui autobuz cu hidrogen, comparabil cu cel pe benzină sau diesel

În ultimii 10 ani, au fost vândute 108 astfel de autobuze în Europa și Statele Unite. Primul a costat în jur de 1,5 milioane de euro. Acum se lucrează deja la cea de-a treia generație de autobuze cu hidrogen, iar prețul a ajuns să fie comparabil cu cele pe benzină sau diesel.

Cum funcționează un autobuz pe bază de hidrogen?

Avem hidrogen, luăm oxigenul din aer şi prin intermediul unui rezervor de captare, producem electricitatea folosită pentru a conduce autobuzul. Este vorba de o autonomie totală, în comparaţie cu autobuzul electric. Poţi merge peste 300 de km, spune Geert van Hecke, director de vânzări pentru transportul public VanHool NV.

Autobuz cu hidrogen
Facebook / Ministerul Energiei

În mai multe orașe din Germania există deja stații de alimentare cu hidrogen și pentru autoturisme. Pentru acest tip de vehicule un plin durează doar 3 minute și poți parcurge 700 de km.

În acest moment Uniunea Europeană investește sume considerabile pentru dezvoltarea transportului nepoluant în orașe. Ultimele date arată că 400.000 de oameni mor anual în întreaga Uniune Europeană din cauza poluării.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati