Un bursuc a apărut în mijlocul Capitalei. Ce spun specialiștii

Un bursuc a fost capturat, ieri, din zona Fizicienilor din sectorul 3, din Capitală, de specialiștii Fundației Visul Luanei. Animalul fugea speriat printre mașini și blocuri și a fost tranchilizat și prins. Bursucul va mai sta câteva zile la sediul fundației pentru o evaluare completă a stării sale de sănătate după care va fi eliberat în sălbăticie, scrie Buletin de București

În locul în care a fost observat bursucul s-au strâns imediat mulți oameni. Curioși să vadă animalul și să-l filmeze de aproape, mai mult l-au speriat. Medicul veterinar Oana Vasilieu, de la Fundația Visul Luanei, ne-a explicat că apariția bursucului în oraș nu e neobișnuită dar că nu știu exact de unde a venit.

„Nu e neobișnuit ca un bursuc să apară într-un oraș. În vestul Europei se întâmplă des, mai puțin însă la noi. Bursucii se adaptează repede mediului urban și nu reprezintă un pericol pentru om. Nu știm sigur de unde a venit. Dacă venea dinspre Văcărești ar fi trebuit să traverzese Splaiului, ceea ce e dificil, că e foarte aglomerat. Dacă venea de la periferie, era o distanță mare de parcurs”, spune dr. Oana Vasiliu – Fundația Visul Luanei.

După ce a fost tranchilizat și capturat, bursucul a ajuns la sediul Fundației, unde a fost examinat medical.

„La o primă evaluare acesta nu pare să prezinte nicio patologie îngrijorătoare și este într-un status corporal corespunzător pentru această perioadă a anului”, au transmis reprezentanții Fundației.

Dr. Oana Vasiliu ne-a spus că relocarea sa în sălbăticie se va face abia după ce vor afla de unde a venit. „Bursucii trăiesc în familii și trebuie să-i găsim grupul. Din fericire e femelă și va fi mai ușor să se adapteze după relocare”, ne-a explicat medicul veterinar.

Bursucii sunt mamifere cu activitate nocturnă și obișnuiesc să doarmă pe timpul zilei în vizuini sau scorburi în păduri, miriști, dar și la periferia satelor și chiar în parcuri urbane. De asemenea, iarna aceștia intră într-un somn prelungit până la venirea primăverii.

Chiar dacă sunt foarte timizi și sperioși, dacă se simt încolțiți și amenințați aceștia pot mușca și zgâria destul de tare, avertizează specialiștii Fundației. Tot ei recomandă celor care întâlnesc bursuci să nu se apropie de ei și să nu încerce să-i atingă. Dacă aceștia par a fi în impas de supraviețuire, este recomandat să contactați un Centru de specialitate pentru a interveni în siguranță.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati