Un Cehov pentru secolul XXI, în premieră la TNB

Joi şi vineri, ora 19.30, la Sala Pictura a Teatrului Naţional din Bucureşti este programată premiera oficială a spectacolului „Stupid Fucking Bird” de Aaron Posner, în regia lui Răzvan Oprea.

Piesa cu titlu voit ireverenţios a dramaturgului american Aaron Posner, câştigătoare a unui Premiu Helen Hayes pentru dramaturgie, păstrează temele cehoviene din „Pescăruşul”, ca dragostea neîmpărtăşită, visele spulberate sau căutarea unor noi forme de artă teatrală, dar le plasează pe fundalul frenetic al secolului XXI.

Autorul este dramaturg, profesor universitar dar şi un incitant regizor care a câştigat câteva ediţii ale Premiilor Helen Hayes pentru cea mai bună regie. Cu această adaptare, el „transformă un scriitor clasic, tratat adesea cu respect formal, într-o oglindă care arată în detalii clare tot ceea ce este nou în nefericirea oamenilor de astăzi”, consemnează The New York Times, apreciind piesa drept „un Cehov pentru secolul XXI”.

Drumul parcurs de autorul american până la acest Pescăruş posner-cehovian, pe care sunteţi invitaţi să-l descoperiţi în jocul actorilor TNB, a început cu câteva romane asupra cărora şi-a concentrat atenţia, dorind să le adapteze pentru teatru. Iar mai târziu, a creat noi variante ale pieselor clasice, inclusiv Shakespeare şi Cehov.

Posner a fost co-fondator al Arden Theatre Company din Philadelphia şi, între 2006-2010 – director artistic al Two River Theatre. A regizat peste 100 de producţii la cele mai importante companii de teatru din întreaga ţară. El este, de asemenea, profesor asociat de actorie şi regie la Universitatea Americană în Washington DC.

” ‘Pescăruşului’ îi aduce un reglaj fin şi modern. Am putea spune că ia o operă de artă celebră şi o redimensionează, adăugându-i mulţi pixeli. Nu se aventurează departe de intriga de bază a ‘Pescăruşului’ şi, dacă nu cunoaşteţi sau nu ţineţi minte piesa, vă puteţi bucura de ‘Stupid Fucking Bird’ ca de o piesă complet nouă”, apreciază Newsworks.

” ‘Pescăruşul’ lui A. P. Cehov explorează complexitatea relaţiilor umane, în special cruzimea iubirii, fiind, în acelaşi timp, o incursiune în natura artei teatrale. Cu un text inteligent şi pătrunzător, fără a fi pretenţios, ‘Stupid Fucking Bird’ este o operă de artă distractivă, spirituală, ocazional peiorativă şi deseori întunecată. O piesă cu un ritm alert, amuzantă, inteligentă şi deseori profundă”, scrie şi Talkin’BROADWAY. „Mai degrabă propriul său răspuns la Cehov decât o adaptare clasică”, vin să precizeze alţi comentatori.

Piesa a fost adusă în scenă mai întâi în 2013 la Compania de teatru Woolly Mammoth în Washington, D.C., iar în 2016 şi la Arden Theatre Company’s, regia fiind semnată chiar de autor. În continuare, piesa a intrat în atenţia altor companii de teatru şi universităţi din Statele Unite (SUA) şi din alte părţi. În 2015 ajunge să fie una dintre cele mai des montate zece piese; a fost produsă pe alte 150 de scene din afara Statelor Unite.

Cu noua montare de la Teatrul Naţional din Bucureşti, Răzvan Oprea, actor al TNB şi absolvent al unui Master în Regie de teatru, propune pe scena Sălii Pictură un spectacol modern, provocator, exploziv, o abordare proaspătă a unui clasic al dramaturgiei universale.

Cu talent şi versatilitate artistică, distribuţia în care se remarcă nume consacrate ale Naţionalului bucureştean – Cecilia Bârbora şi Marius Bodochi, alături de mai tinerii lor colegi Eduard Adam, Cosmina Olariu, Vitalie Bichir, Alexandra Sălceanu, Emilian Mârnea – populează simultan două lumi – cea a eroilor cehovieni şi cea a personajelor lui Aaron Posner. Această premieră face parte din programul TNB „Uşi deschise pentru toţi”.

Spectacolul nu este recomandat minorilor sub 16 ani. Conţine scene de nuditate.

Sunteţi aşteptaţi la TNB pentru a vă întâlni cu un altfel de Cehov, un PESCĂRUŞ mai apropiat de sensibilitatea publicului acestor vremuri.
Vă dorim vizionare plăcută.

Următoarea reprezentaţie va avea loc pe 24 septembrie, de la ora 19.30. Biletele se găsesc la Casa de bilete TNB şi online, pe www.mystage.ro.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati