Un medic infecționist vorbește de semnele bolii eradicate în România care ar putea să reapară odată cu războiul din Ucraina

Războiul din Ucraina creşte riscul reapariţiei în România a poliomielitei, avertizează medicii. Potrivit specialiștilor, în ţara vecină poliomielita nu a fost eradicată, iar boala poate afecta persoanele nevaccinate.

Medicul infecționist Gheorghe Enache explică, pentru Gândul, ce este poliomielita și care sunt principalele simptome ale acestei boli infecțioase. Deși boala a fost eradicată teoretic în România, pot exista în continuare cazuri izolate. Ultimul caz s-a înregistrat în 1992, când virusul a fost adus din Bulgaria.

„Peste 90% dintre cazurile de poliomielită sunt forme asimptomatice, cu toate că este o boală gravă care poate da paralizie. Perioada de incubație a poliomielitei este în mod frecvent de 7-30 de zile. Este o boală care ține foarte mult de igienă. Virusul poate ajunge la nivelul gurii și faringelui, dar ajunge în tractul gastro-intestinal și se elimină prin materiile fecale, deci este un enterovirus și ține foarte mult de igiena individuală, dar și de cea colectivă”, explică medicul infecționist Gheorghe Enache.

Forma cea mai comună este cea fără simptome sau semne de boală – în proporție de 95%, dar poate evolua în proporție de 1-5% sub forma de poliomielita paralitică sau iritație meningeală.

În afară de vaccinare, poliomielita nu are un tratament specific. Există tratamente ajutătoare, dar nu specifice, spune medicul Gheorghe Enache.

Perioada care favorizează apariția virusului poliomielitic sunt anotimpurile de toamnă și vară, mai spune medicul.

”Ştim că au fost cazuri de poliomielită în Ucraina anul trecut şi ştim că Guvernul român este în alertă şi oferă vaccinuri gratuite împotriva acestei boli, dar şi împotriva rujeolei copiilor refugiaţi care trec graniţa”, a declarat în urmă cu câteva zile, Caroline Brown, expert pentru urgențe din cadrul OMS.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati