Pentru al doilea an consecutiv, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti se bucură de reprezentare studenţească la cel mai înalt nivel mondial, studenta din anul 4, Ana Maria Bălan, fiind desemnată, pentru un mandat de un an, Delegatul de Tineret al României la Organizaţia Naţiunilor Unite.
Aceasta a preluat, începând de joi, mandatul deţinut în perioada 2019-2020 de către un alt student al UMFCD, Teodor Blidaru.
În perioada 18-19 august a avut loc ultima etapă de selecţie pentru programul „Delegat de Tineret al României la Organizaţia Naţiunilor Unite”, organizat de Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Tineretului şi Sportului şi, începând de astăzi, studenta din anul 4 a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, Ana Maria Bălan este, pentru un mandat de un an, noul Delegat de Tineret al României la Organizaţia Naţiunilor Unite.
Din această poziţie, Ana Bălan va reprezenta tineretul din România la cel mai înalt nivel, ocupând noua funcţie în urma unei selecţii-concurs riguroase, ce s-a derulat pe parcursul a două zile la Complexul Cultural Sportiv Studentesc Tei, cu respectarea măsurilor de siguranţă.
„Este remarcabil faptul că, pentru al doilea an consecutiv, un reprezentant al comunităţii studenţeşti din cadrul UMF Carol Davila devine Delegatul de Tineret al României la Organizaţia Naţiunilor Unite, poziţie din care sunt convins că studenta noastră, Ana Maria Bălan va da continuitate proiectelor demarate de predecesorul său, Teodor Blidaru şi totodată, va face puternic auzită vocea tinerilor din România într-una dintre cele mai importante Organizaţii ale lumii. Ţin să o felicit pe Ana şi să o asigur de faptul că, pe întregul său mandat va beneficia atât de sprijinul meu , cât şi al întregii noastre comunităţi academice ” a declarat Prof.Dr. Viorel Jinga, Rector al UMF „Carol Davila” din Bucureşti.
Ana Bălan preia această responsabilitate de la Teodor Cristian Blidaru, absolvent al UMF „Carol Davila” şi delegat de tineret al României la ONU în mandatul 2019-2020. În mandatul precedent, Teodor Blidaru a reprezentat tinerii din România nu numai în foruri importante ale Organizaţiei Naţiunilor Unite, precum Adunarea Generală a ONU şi Comisia pentru Dezvoltare Socială, dar şi în cadrul Grupului de Lucru al Consiliului Uniunii Europene pentru ONU. Trebuie menţionat faptul că, prin efortul delegaţilor, România a găzduit la Geneva lansarea raportului „Youth Health Workforce”, cu ocazia întâlnirii Consiliului Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la care Teodor Blidaru a participat.
În completarea activităţii extinse internaţionale, echipa coordonată de delegaţi a realizat multiple ateliere, conferinţe şi webinarii pe teme de interes pentru tineret, precum sănătatea mintală, adaptarea tinerilor în perioada pandemiei şi dezvoltarea durabilă.
„Preluarea mandatului de Delegat de Tineret la ONU este o responsabilitate enormă, dar şi o mare onoare, fiind încredinţată cu vocea tinerilor din România pe care sper să o reprezint cu succes atât la nivel naţional, cât şi la Organizaţia Naţiunilor Unite. Pandemia COVID-19 ridică semnul unei mari provocări în calea conectării fizice a tinerilor, însă vom dovedi că distanţa nu este o piedică pentru interacţiuni autentice şi acţiuni concrete. Doresc să le fiu tinerilor din România o portavoce puternică şi un sprijin în luarea de iniţiativă şi implicarea activă de care avem nevoie pentru a aduce schimbări în bine, durabile, în şi pentru lumea în care trăim” a afirmat Ana Maria Bălan, Delegat de Tineret al României la ONU 2020-2021
La rândul său , Teodor Cristian Blidaru, Delegat de Tineret al României la ONU 2019-2020 a precizat că „mandatul care tocmai s-a încheiat a reprezentat pentru mine şansa de a cunoaşte problemele tinerilor din România, de a lucra cu aceştia şi de a deveni imaginea şi vocea lor în cele mai importante arene în care vocea noastră se poate face auzită. Mai mult decât atât, fiind student la medicină, anul precedent a fost pentru mine o oportunitate unică de creştere deoarece a trebuit să ies din zona de confort şi să învăţ foarte multe lucruri noi despre relaţiile internaţionale, dezvoltarea durabilă şi structurile importante pentru tinerii din întreaga lume. Mă bucur că mandatul trecut a motivat mai mulţi studenţi ai UMFCD să depună aplicaţii foarte bune pentru această poziţie, trei dintre ai ajungând până în etapa finală de selecţie. Îi felicit pe Ana şi pe colegul ei, Răzvan, pentru preluarea mandatului şi le doresc mult succes în anul următor!”