La începutul lunii iunie a fost votat primul demrs pentru apariția unui nou parc în Sectorul 3 al Capitalei.
Preşedintele Comisiei de ecologie, protecţia mediului şi igienizare, Ana Ciceală (USR PLUS), a spus că hotărârea adoptată reprezintă „primul pas, din punct de vedere administrativ”, pentru crearea unui nou parc, a „unui nou plămân verde în inima” cartierului Vitan, scrie romaniatv.net.
„În perioada următoare, conform propunerii, va fi organizat un concurs de soluţii pentru acest parc şi sper ca prin demersurile pe care le vom face în luarea în administrare a terenului şi demararea concursului de soluţii să putem, la o ulterioară rectificare bugetară din acest an, să finanţăm măcar partea de indicatori tehnico-economici, studiul de fezabilitate pentru soluţia rezultată în urma concursului de soluţii şi să asigurăm fondurile necesare înfiinţării parcului cât mai repede cu putinţă.
Ştiu că pentru zone noi verzi, înverzite, din Bucureşti, atât de necesare, au fost ceruţi bani pe PNRR, pentru proiectul depus de PMB în februarie, ‘Plămâni verzi pentru Bucureşti’. Sunt convinsă că şi acest teren se încadrează”, a declarat Ciceală miercuri.
Potrivit unui comunicat al USR PLUS Bucureşti, reprezentanţii formaţiunii au depus un proiect în vederea amenajării Parcului Vitan încă în timpul administraţiei anterioare, dar propunerea nu a fost introdusă pe ordinea de zi.
„Încă din aprilie 2019, consilierii generali Bogdan Stroe şi Ana Ciceală au depus un proiect privind înfiinţarea Parcului Vitan ca reacţie la propunerea Primăriei Sector 3 de a construi pe acelaşi teren un complex de blocuri de 11 etaje. (…) Apoi, pe 27 august 2019, în urma mobilizării exemplare a 780 de cetăţeni, locuitori ai cartierului, consilierii USR PLUS au depus la primărie petiţia cu tot atâtea semnături originale prin care se cerea amenajarea acestui parc şi oprirea derulării proiectului imobiliar propus de primarul Robert Negoiţă. În ianuarie 2019, PUZ Sector 3 se modificase astfel încât terenul trecea din zonare V1a (parcuri şi grădini publice etc) în zonare M2 (posibilitate de construire P+14 etaje), dar, ulterior, prin decizia Curţii de Apel (reclamant Tudor Valentin) şi apoi prin hotărâre de Consiliu General (ianuarie 2021), terenul a revenit la zonarea din Planul Urbanistic General, V1a”, conform USR PLUS.