Un nou simptom neobișnuit, asociat infectării cu noul coronavirus, descoperit de medici

0
221
Unsplash

Persoanele care suferă de „COVID lung” experimentează un miros neplăcut. Efectul secundar neobișnuit este cunoscut sub numele de parosmie, o tulburare olfactivă, care constă în percepția falsă a unui miros, transmite Sky News.

Chirurgul Nirmal Kumar, a numit simptomul „foarte ciudat și foarte unic”.

Kumar a fost printre primii medici care au identificat anosmia, pierderea mirosului, ca indicator al coronavirusului în luna martie, scrie stirileprotv.ro.

Tot el a cerut Serviciului de Sănătate Publică din Marea Britanie să adauge afecțiunea pe lista de simptome asociate infectării cu noul coronavirus cu câteva luni înainte ca aceasta să fie recunoscută oficial.

El a remarcat acum că printre miile de pacienți din Marea Britanie tratați pentru anosmie, unii se confruntă cu parosmie.

Kumar a declarat că pacienții experimentează halucinații olfactive, ceea ce înseamnă că „simțul mirosului este distorsionat și, mai ales, neplăcut, din păcate”.

El a adăugat că „deranjează cu adevărat pacienții și calitatea vieții lor este afectată”.

Ce este ”COVID lung”

„COVID lung” este un termen pentru a descrie efectele coronavirusului care pot continua săptămâni sau luni după boală.

Descriindu-l ca fiind un „virus neurotrop”, Kumar a explicat: „Acest virus are o afinitate pentru nervii de la nivelul capului și, în special, pentru nervul care controlează simțul mirosului, dar, probabil, afectează și alți nervi, credem noi, precum neurotransmițătorii, mecanismele care trimit mesaje către creier”.

El a adăugat: „Unii oameni raportează halucinații, tulburări de somn, modificări ale auzului”.

Mai mulți specialiști recomandă oricui este afectat de parosmie să fie supus „antrenamentului mirosului”, care implică adulmecarea uleiurilor de trandafir, lămâie, cuișoare și eucalipt în fiecare zi timp de aproximativ 20 de secunde pentru a-și recâștiga încet simțul mirosului.

„Există unele rapoarte promițătoare care demonstrează că un astfel de antrenament ajută pacienții”, a adăugat Kumar.

El a mai menționat că majoritatea oamenilor își vor recupera în cele din urmă simțul normal al mirosului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.