Un nou târg cu produse tradiționale, în acest weekend, la Ministerul Agriculturii

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) organizează în perioada 29 – 31 martie 2024, în curtea instituției, cu sprijinul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, un nou târg de promovare a produselor agroalimentare românești.  

  • În acest weekend special, vă așteptăm să vă bucurați de deliciile tradiționale, să vă încântați simțurile cu arome autentice și să vă răsfățați sufletele cu muzică și dansuri românești. Târgul din curtea MADR va fi deschis din 29 până în 31 martie 2024 între orele 09.00-19:00, iar în ultima zi, 31 martie 2024, programul va fi de la ora 09:00 până la ora 16:00.

La târg vor participa, alături de membri ai Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, producători și procesatori reprezentativi din domeniul agroalimentar care dețin atestat de produs tradițional și montan. Acțiunea reprezintă o oportunitate pentru producătorii români de a-și promova produsele agroalimentare obținute ca urmare a implementării legislației europene și naționale, dar și un bun prilej de informare a consumatorilor în ceea ce privește identificarea produselor care posedă caracteristici specifice datorate originii și metodelor de producție.

Vizitatorii vor putea găsi ”Magiunul de Topoloveni”- primul produs pentru România înregistrat la nivelul UE pe sisteme de calitate care a deschis drumul către recunoașterea la nivel european.

Astfel de produse sunt protejate prin particularitățile lor, prin metodele de producție, autenticitatea și condițiile de agromediu, ele propunând o specificitate față de alte produse din aceeași categorie. Din 2011, România deține prima înregistrare IGP pentru denumirea Magiun de prune Topoloveni – Indicație Geografică Protejată (Topoloveni, județul Argeș), care se bucură de aprecierea consumatorilor prin calitatea produsului, acesta fiind un aliment sănătos, fără adaos de zahăr, E-uri, conservanți sau aditivi.

O altă poveste de succes pentru înregistrarea europeană o puteți afla de la membrii grupului aplicant Asociaţia Producătorilor de Telemea de Sibiu, care duc mai departe tradiția spațiului mioritic din arealul geografic. Produsul Telemea de Sibiu este în preferințele consumatorilor datorită gustului intens şi plăcut, discret acrişor, sărat, care după degustare lasă o senzaţie onctuoasă, cu un miros uşor de lapte de oaie îmbinat cu alte mirosuri caracteristice produsului, precum cel de ierburi mature de câmp şi cel de fân, fără ca vreunul dintre acestea să predomine.

Vor fi prezenți producători care urmează etapele în vederea înregistrării produselor pe scheme de calitate europene. Printre ele veți regăsi Cașul afumat din Bucegi, produs de membrii Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia, Cârnați din topor din Vâlcea, de la membrii Asociației Producătorilor Tradiționali, Meșteșugari și Artizani Vâlcea, care au demarat procesul pentru înregistrarea la nivelul Uniunii Europene, dar și Carne afumată la garniță „Ca altădată”, produs tradițional care va urma procedura de recunoaștere europeană. Tot din județul Vâlcea, urmează etapele înregistrării pe sistem de calitate Indicație Geografică Protejată ”Țuica Sordony de Horezu”, ca băutură spirtoasă – din Pojogi-Cerna, comuna Stroești.

Membrii Cooperativei Agricole Caprirom au pregătit pentru cumpărători o ofertă diversificată, astfel:

– produse din categoria legumelor și fructelor proaspete: usturoi și ceapă din județul Buzău, mere, pere, cartofi din județul Dâmbovița, miez de nucă, prune afumate din Vizantea Livezi, Vrancea, dar și a celor procesate: dulcețuri, gemuri, zacuscă, tocănițe, siropuri sau sucuri atestate tradițional sau produs montan din județele Argeș, Alba, Caraș Severin, precum și produse ecologice din Satu Mare: alune de pădure prăjite, alune de pădure prăjite cu sare, alune de pădure prăjite cu ciocolată, cremă de alune de pădure, ulei de alune de pădure presat la rece.

– produse lactate de la ovine și caprine, din Câlnic, județul Alba, produse alimentare obţinute după reţete consacrate: brânză telemea proaspătă și maturată de oaie, produse atestate tradițional marca „Ferma Istrate” din Fundata din categoria lactatelor și carne.

– miere și produse ale stupului din județele Olt și Suceava, produse montane din județele Cluj și Buzău, dar și produse ecologice din județul Sibiu

– din județul Mureș vor fi prezente preparate atestate tradițional din categoria panificație și patiserie – pâine de casă din cartofi, iar din județul Botoșani – produse atestate tradițional: Cozonac Domensc, poale în brâu sau alivenci. Tot din categoria produselor de cofetărie veți găsi prăjituri fără zahăr, dar și mai multe sortimente de ciocolată.

Vinuri alese vor întregi gama produselor de la târg, astfel: din județul Prahova vor fi expuse vinuri marca Auris, din județul Constanța Crama Viișoara vă invită să descoperiți soiurile Fetească Albă, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Tămâioasă Românească, Pinot Noir, Fetească Neagră, Merlot, Cabernet Sauvignon, vinuri albe, roșii sau roze, comercializate sub brandurile Nostalgia, Via Maria, Conu Albu.

Preparate gastronomice locale din Oltenia de sub Munte, din județele Vâlcea și Gorj, vor fi gătite la fața locului de către doamna Maria Spinciu.

Din Bucovina vor reveni și la această ediție, producătorii care valorifică materiile prime din arealul geografic local reuniți sub numele „Din drag de Bucovina” din județul Suceava. Aceștia vor aduce produse atestate tradițional din satul Corocăiești, comuna Verești: telemea, cașcaval urdă, caș văcuța ICA, dar și alte produse din categoria lactate, precum: brânză proaspătă, telemea, diverse sortimente de cașcaval din Fundul Moldovei, dar și caș și urdă din Comuna Moldovița, Sat Putna Secrieș și diverse sortimente de zacuscă de casă, siropuri sau dulceață realizate de doamna Văcariu Dorina.

Totodată, se vor regăsi și diverse produse procesate din legume și fructe de la producătorii din Cojvana, județul Suceava, dar și bunătăți dulci, preparate după rețete proprii, din comuna Ipotești, județul Suceava, suc de aronia din comuna Dumbrăveni, iar de la băcănia din comuna Bălăceana vor fi expuse produse din carne, patiserie, dulcețuri și alte bunătăți. De asemenea, vizitatorii vor putea găsi la târg produse montane sub denumirea „Bucovina BEEZUM”: miere de mană, miere de salcâm sau miere polifloră și alte produse obținute din cultura de lavandă.

De la acest târg nu puteau lipsi produsele din pește, aduse de Cooperativa agricolă „Păstrăvul din țara ta”, din județul Prahova și de la ferma piscicolă Oaşa, situată la altitudinea de 1.400 de metri în Munţii Şureanu, la limita dintre judeţele Sibiu şi Alba, pe Transalpina sau preparate din pește obținute tradițional din Delta Dunării din sat Vacanță Gura Portiței.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati