Zilele trecute, cu sprijinul Asociației Ateliere fără Frontiere, un număr de 11 deținuți repartizați la regimul deschis au participat la Târgul de locuri de muncă dedicat angajatorilor incluzivi și integrării pe piața muncii a persoanelor provenite din medii defavorizate, anunță Penitenciarul Rahova.
În vederea facilitării procesului de reintegrare socială a deținuților aflați în ultima etapă a executării pedepselor privative de libertate, specialiștii din cadrul serviciului de educație și asistență psihosocială au îndrumat deținuții să își întocmească un CV adecvat cerințelor actuale existente în piața muncii, să își îmbunătățească modul de prezentare în fața angajatorilor, învățându-i cum să își pună în valoare abilitățile și experiența într-un mod pozitiv și cât mai profesionist.
Participanții au avut posibilitatea să interacționeze cu angajatorii prezenți în cadrul evenimentului și au avut acces la oferte de muncă concrete, pe întreg parcursul întregului evenimentului aceștia au beneficiat de consiliere și îndrumare în alegerea unui loc de muncă potrivit în funcție de calificările și competențele fiecăruia.
Scopul principal al identificării unui loc de muncă în perioada în care se află încă în penitenciar este de a facilita reintegrarea lor socială și profesională imediat după liberare, ceea ce contribuie la semnificativ la scăderea ratei recidivei, îi ajută să se concentreze pe dezvoltarea personală și mai ales să adopte comportamente prosociale.
Șomajul și lipsa perspectivelor de angajare imediat după liberare reprezintă factori de risc majori pentru recidivă. Un loc de muncă, respectiv o sursă financiară constantă poate diminua acești factori, oferind sentimente de stabilitate și perspective pe termen lung, aigurând o viață structurată și legală, bazată pe muncă și dezvoltare personală, contribuind astfel la evitarea comportamentelor infracționale.