Un ONG lansează prima campanie de informare despre reciclarea din București

Asociația Viitor Plus prin programul Harta Reciclării lansează „Reciclăm în București”, prima campanie de informare privind colectarea separată în toate cele șase sectoare, ca răspuns la gradul scăzut de reciclare din Capitală.

Proiectul a fost lansat printr-un eveniment online la care au vorbit reprezentanți ai autorităților locale și centrale.

Capitala are un grad de reciclare a deșeurilor de aproximativ 10%, în timp ce media națională este de 11,5% (Eurostat, 2019). Cifrele ne arată o situație îngrijorătoare, în condițiile în care ținta de reciclare asumată de România, ca membră UE, este de 50%.

„Motivul apariției proiectului Reciclăm în București a fost reducerea neîncrederii bucureștenilor cu privire la reciclare. Mulți spun că degeaba colectează separat deșeurile, pentru că ele oricum nu se reciclează. Pentru a schimba această percepție am oferit date despre cantitățile deșeurilor reciclate din Capitală, cu exemple de reciclatori la care ajung acestea. Împreună putem crește rata de colectare separată, respectând informațiile pe care fiecare locuitor din București le găsește în ghidurile pregătite de noi”. — Teia Ciulacu, președinte Viitor Plus.

O viziune comună în ceea ce privește colectarea separată la nivelul Capitalei ar îmbunătăți sistemul de gestionare a deșeurilor. Până la sfârșitul anului viitor ar putea fi gata o astfel de strategie pe hârtie, spun autoritățile, ceea ce înseamnă că fiecare sector va trebui să-și armonizeze regulile de colectare. Totodată, o singură groapă pentru depozitarea deșeurilor din București ar fi suficientă dacă această strategie va fi implementată.

„Dacă acum, în București, producem și trebuie depozitate anual în jur de 700.000 – 800.000 de tone de deșeuri, până în 2035, ar trebui să ajungem la 100.000 de tone pe an„.  — Sandor Korosfoy, consilierul Primarului General al Capitalei.

Motivele gradului scăzut de reciclare sunt lipsa unei infrastructuri care să faciliteze colectarea separată a deșeurilor și lipsa de informare referitor la regulile de colectare.

„Noi, ca țară, ne-am asumat foarte multe obligații fără a avea, însă, infrastructură. Cu o parte din fondurile alocate prin PNRR vom putea asigura pe viitor infrastructura necesară, astfel încât colectarea separată să fie eficientă în România. Programele coerente și soluțiile privind gestionarea deșeurilor trebuie să vină de la autoritățile locale”.  — Andrei Corlan, secretar de stat Ministerul Mediului.

Capitala va avea șapte ghiduri informative: câte unul pentru fiecare sector plus un ghid care prezintă reguli generale

Campania de informare Reciclăm în București” se desfășoară pe doi piloni principali:

  • Șapte ghiduri informative: câte unul pentru fiecare sector plus un ghid care prezintă regulile generale de pregătire a deșeurilor înainte de colectarea separată.  Ghidurile prezintă opțiunile specifice pe care le au bucureștenii pentru colectarea separată a materialelor reciclabile, urmărind traseul de la preluare până la reciclatori. În plus, există soluțiile alternative pentru deșeurile reciclabile pe care operatorii de salubritate nu le colectează separat (de exemplu: magazine care preiau anumite tipuri de deșeuri, proiecte ale unor ONG-uri care colectează și donează persoanelor defavorizate obiectele care mai pot fi utilizate). Ghidurile pot fi consultate aicihttps://hartareciclarii.ro/bucuresti/
  • Un serial online difuzat pe canalele de socializare ale asociației Viitor Plus, în care sunt prezentate în detaliu regulile care trebuie respectate pentru colectarea separată a mai multor ambalaje sau produse, cum ar fi: hârtia și cartonul, sticla, plasticul și metalul, uleiul alimentar uzat și medicamentele. Scopul serialului este să sublinieze faptul că deșeurile reciclabile pot fi revalorificate dacă sunt atent curățate și pregătite. Serialul online poate fi vizionat aici: https://hartareciclarii.ro/bucuresti/

Proiectul este realizat cu sprijin de la bugetul local al Municipiului București. Conținutul acestui proiect nu reflectă neapărat poziția Primăriei Municipiului București / Consiliului General al Municipiului București și nu implică nicio responsabilitate din partea Autorității Finanțatoare.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati