Un parc din București care purta numele unui general rus își schimbă oficial denumirea – FOTO

Un parc din Sectorul 2 al Capitalei care purta numele generalului rus Tolbuhin își schimbă oficial denumirea în Grădina Mătăsari. Consilierii generali ai Capitalei au aprobat, astăzi, în unanimitate, proiectul de hotărâre.

„În faţa unei agresiuni cum nu s-a mai întâlnit de mai bine de 70 de ani, noi am ales să stăm de partea corectă a istoriei. Mareşalul Tolbuhin a reprezentat braţul opresiv al doctrinei staliniste în România, care a dus într-un final la suprimarea totală a voinţei românilor. A venit momentul ca, în acest context, să ne îndepărtăm de astfel de simboluri sovietice ale unei ere sumbre din istoria noastră.”, a spus consilierul general USR Florin Covaci, citat de Agerpres.

Foto: Facebook / Andrei Panaitescu – consilier local sector 2

Potrivit referatului de aprobare, propunerea vine ca urmare a sesizărilor cetăţenilor din Sectorul 2 privind redenumirea zonei verzi din Bd. Pache Protopopescu nr. 115, în concordanţă cu tradiţia istorică a zonei şi cu „simbolurile istorice valoroase” ce ar putea fi promovate.

„Denumirea de ‘Mătăsari’ are valoare istorică aparte, pentru că parcul în referinţă este localizat în cartierul în care locuiau negustorii care vindeau mătăsuri în Obor, iar azi zona respectivă a redevenit un punct cultural important”, prevede referatul de aprobare.

Totemul cu denumirea Parcului Tolbuhin din Sectorul 2 al Capitalei a fost îndepărtat chiar în ziua în care Rusia a invadat Ucraina, respectiv pe 24 februarie 2022.

Fiodor Ivanovici Tolbuhin, născut 1894 și decedat  în anul 1949, a fost un mareșal rus, unul dintre principalii comandanți militari sovietici din timpul celui de-al Dolilea război mondial. După cel de-al Doilea război mondial a devenit membru în Sovietul Suprem al URSS.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati