Un proiect DGASPC Sector 6 a primit recunoaştere europeană pentru inovaţie

Luni,  „La distanţă, dar aproape de tine”- un proiect inovativ implementat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6 a primit Premiul Special al Juriului European, pentru intervenţia inovativă de la debutul pandemiei Covid- 19, în cadrul ceremoniei desfăşurate online „Premiile pentru Sectorul Public European”, cu tema „Construim o Europă mai bună pentru cetăţeni” (Building a better Europe for Citizens), organizată de Institutul European de Administraţie Publică (EIPA), la Maastricht, Olanda.

La competiţie au fost înscrise 129 de proiecte din majoritatea ţărilor europene, în cadrul celor 3 secţiuni dedicate administraţiei publice: Oraşe Verzi, Digitalizare şi Inovaţie, proiectul DGASPC Sector 6 fiind printre cei 5 finalişti ai secţiunii Inovaţie, alături de proiecte din Portugalia, Cipru, Belgia şi Turcia. Juriul a decis acordarea a două premii speciale pentru proiecte iniţiate pentru a facilita accesul la servicii publice în contextul restricţiilor impuse de pandemia Covid -19, câştigătorii premiilor speciale fiind România, cu proiectul implementat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector 6, şi Spania cu proiectul „Transparenţă în servicii medicale”, implementat de Departamentul pentru Bună Guvernare, regiunea Castilla y Leon.

Este a doua recunoaştere acordată de Institutul European de Administraţie Publică (EIPA) proiectelor DGASPC Sector 6, la categoria Inovaţie în Sectorul Public, în anul 2015, proiectul Socialxchange fiind recunoscut ca model de bună practică la nivel european, cele două distincţii reprezentând singurele distincţii acordate României de la debutul competiţiei”Premiile pentru Sectorul Public European”, din anul 2009.

Programul „La distanţă, dar aproape de tine”, implementat de terapeuţii Centrului de zi de Recuperare pentru Copii cu Dizabilităţi Orşova reprezintă un model de adaptare imediată a serviciilor de terapie pentru copiii cu dizabilităţi din Sectorul 6 în contextul restricţiilor impuse de pandemie încă din luna martie 2020.

Programul a urmărit asigurarea continuităţii recuperării, reabilitării, educaţiei, copiilor şi consilierii părinţilor, prevenirea regreselor şi a stagnării progreselor obţinute de cei 20 de copii cu dizabilităţi prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanţă.

Activitatea terapeutică online a vizat menţinerea achiziţiilor cognitive şi antrenarea abilităţilor de interacţiune cu mediul, consolidarea relaţiilor părinţi-copil şi valorificarea timpului petrecut împreună. În timp, s-a ajuns la conştientizarea faptului că şi familia reprezintă o parte a echipei mltidisciplinare, că se poate ajunge, lucrând acasă cu copilul, la stimularea tuturor ariilor dezvoltării sale psihice.

Specialiştii centrului au urmărit să ofere ajutor şi suport emoţional pentru depăşirea situaţiilor de criză, să stimuleze implicarea părinţilor în procesul recuperării-reabilitării copiilor, responsabilizarea lor în relaţia cu copilul şi abilitarea, pe cât posibil, a părinţilor pentru a putea continua intervenţia specialiştilor de la distanţă.

Odată cu instituirea stării de urgenţă şi sistarea activităţii cu copiii în centru, activităţile directe cu beneficiarii au fost reduse la minim. Tot ceea ce terapeuţii construiseră până atunci risca să se piardă sau chiar să producă efecte negative asupra dezvoltării copiilor şi familiilor acestora. Lipsa contactului direct dintre profesionişti şi beneficiari nu este o barieră uşor de trecut în cazul acestor copii care necesită o intervenţie specializată. Nevoia de lucru în echipă, interesul şi implicarea tuturor s-a dovedit a fi o prioritate.

Copiii cu dizabilităţi reprezintă o categorie vulnerabilă, cu atât mai mult în perioada pandemiei, când au apărut şi alte provocări. Lupta cu noua situaţie, percepută ca fiind periculoasă, limitarea spaţiului fizic, limitarea altor libertăţi, petrecerea unei perioade mari de timp cu copiii (părinţii nefiind abillitaţi în managerierea tuturor dificultăţilor generate de dizabilitate) au creat anxietate şi reacţii diverse din partea beneficiarilor.

Centrul de Zi de Recuperare pentru Copii cu Dizabilităţi „Orşova” a fost înfiinţat în anul 2015 ca urmare a nevoii de de integrare socială, reabilitare şi recuperare, educaţie timpurie a copiilor cu dizabilităţi. Pe de altă parte, acoperă o mare nevoie a părinţilor pentru suport în procesul de recuperare şi reabilitare a copiilor şi formare în gestionarea comportamentului dificil al copilului.

EPSA – Premiile pentru Sectorul Public European – este o schemă de premii la nivel european pentru entităţile din sectorul public la toate nivelurile de guvernare, care este organizată la fiecare doi ani din 2009 de către Institutul European de Administraţie Publică (EIPA).

Peste 1500 de proiecte au fost depuse către EPSA, instituţii şi agenţii UE şi organizaţii internaţionale în cursul ultimilor ani. Pentru toate administraţiile publice europene, EPSA a generat un know-how extrem de valoros şi rezultate vitale care pot fi utilizate în beneficiul furnizării de soluţii inovatoare şi oportunităţi de învăţare.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati