Un român cu salariul mediu este nevoit să aloce banii pe trei luni pentru a-și întreține mașina

0
288
Imagine de Luk Luk de la Pixabay

Taxele pentru a întreține o mașină personală au devenit atât de mari încât un român cu salariul mediu este nevoit să aloce banii pentru aproximativ trei luni doar pentru întreținerea unui autoturism.

Pentru a utiliza un autoturism cu o valoare de aproximativ 10.000 de euro, de exemplu, costurile obligatorii anuale pe care românii trebuie să le achite includ RCA-ul -1500 de lei, ITP-ul – 100 de lei, rovinieta – 100 de lei, impozit – 100 de lei, parcările în funcție de zonă – 500 de lei, schimbul anvelopelor de la un sezon la altul – 200 de lei, spălarea mașinii – 250 de lei, reviziile – 800 de lei și combustibilul pentru un plin pe lună – 4550 de lei.

În total, peste 8000 de lei, sumă în care nu au fost incluse diverse reparații a căror valoare medie este de – 1800 de lei și alte cheltuieli, precum asigurarea CASCO – 1800 lei.

Pentru a acoperi toate aceste cheltuieli, un proprietar al unui autovehicul trebuie să scoată din buzunar peste 13.000 de lei anual, echivalentul a aproximativ trei salarii medii.

„Mulți șoferi nu țin o evidență centralizată a documentelor care expiră, precum RCA, ITP sau rovinieta, ajungând să plătească amenzi care sporesc cheltuielile cu un autovehicul, și așa semnificative” a declarat Cristian Astaloș, fondator MyCar Assistant.

Ponderea costurilor de întreținere ale unui autoturism fiind împărțită între mentenanță (63%) și reparații (37%). Cele mai înregistrate operațiuni de service sunt schimburile de uleiuri și filtre, pentru care se alocă în jur de 450 de lei.

Topul celor mai grijulii șoferi din România

Șoferii din Cluj se situează pe primul loc în topul celor mai grijulii proprietari care introduc în aplicație istoricul de mentenanță al autoturismelor, fiind urmați de cei din județele Bistrița, Dolj, Argeș, Arad și București.

La polul opus, se află șoferii din județele Satu Mare, Călărași și Teleorman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.