Un studiu arată că ciclismul este asociat cu mai puține dureri de genunchi la bătrânețe

Un studiu publicat în Medicine & Science in Sports & Exercise arată că persoanele care au practicat în mod regulat ciclismul de-a lungul vieții au avut o rată mai mică de apariție a durerilor frecvente la genunchi, potrivit economedia.ro.

Medicii reumatologi încurajează adesea activitatea fizică regulată pentru prevenirea osteoartritei, cea mai frecventă formă de artrită. Cu toate acestea, unele exerciții sunt mai eficiente decât altele. În acest studiu, cercetătorii au fost interesați să vadă legătura dintre istoricul mersului pe bicicletă și posibila apariție a osteoartritei genunchiului la o vârstă mai înaintată.

Doctor Grace Lo, profesor asociat de medicină-alergologie, imunologie și reumatologie la Baylor Univeristy Medical Center (Dallas) și primul autor al lucrării, a realizat un studiu cu participanții la Osteoarthritis Initiative privind osteoartrita genunchiului la persoanele cu vârste cuprinse între 45 și 79 de ani.

Chestionarul a cerut informații despre activitatea fizică în timpul liber de-a lungul vieții, inclusiv activitățile de ciclism (în aer liber sau ciclism static în mod individual) sau spinning în patru perioade de vârstă din viața lor: 12-18 ani; 19-34 ani; 35-49 ani și peste 50 de ani. Pentru fiecare perioadă, aceștia au indicat numărul de ani, lunile pe an și momentele pe lună în care s-au implicat în principalele lor activități de ciclism. Peste 2.600 de participanți au completat chestionarul, iar peste jumătate dintre aceștia au înregistrat un istoric constant de utilizare a bicicletei.

Studiul a arătat că persoanele care au mers cu bicicleta în orice moment al vieții lor au raportat mai puține dureri de genunchi, decât cele care nu au mers niciodată cu bicicleta. Mai mult, cei care au mers cu bicicleta și au făcut acest lucru în toate perioadele de vârstă stabilite în chestionar au raportat foarte puține cazuri de dureri de genunchi.

Bicicliștii au avut cu 17% mai puține riscuri de a avea dureri frecvente la genunchi și cu 9%, respectiv 21% riscuri de a dezvolta cele mai frecvente tipuri de osteoartrită.

„În plus, mersul pe bicicletă în mai multe perioade de vârstă a dus la o probabilitate mai mică de a raporta dureri de genunchi”, a spus Dr. Grace Lo.

„Marea concluzie a acestui studiu observațional este că, dacă oamenii sunt îngrijorați de durerea de genunchi la bătrânețe, mersul pe bicicletă poate servi ca o modalitate de a preveni acest lucru și că, cu cât o fac mai des de-a lungul vieții, cu atât mai mare este probabilitatea de a avea o sănătate mai bună a genunchiului”, a declarat Dr. Lo.

Datele colectate în cadrul Osteoarthritis Initiative au fost, de asemenea, utilizate pentru a evalua alergarea și înotul ca forme de activitate care pot duce la mai puține dureri de genunchi.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati