Unde e mai ieftin să alimentăm maşina când plecăm la mare, pe litoralul românesc

Preţurile din benzinăriile de pe autostrăzi sunt de regulă mai mari, mai ales în perioada vacanţelor, când oamenii călătoresc mai mult, conform HotNews.ro.

Ideal ar fi să alimentăm maşina în oraş, înainte de a intra pe Autostrada Soarelui, economisind astfel chiar şi 30 de lei pentru un plin de 50 de litri. În plus, vara, turiştii folosesc benzinăriile de pe autostradă ca punct de oprire şi odihnă, aşa că sunt mai mereu aglomerate.

*Am folosit aplicaţia Monitorul Preţurilor la Carburanţi, gestionată de Consiliul Concurenţei, pentru a vedea care sunt preţurile în acest weekend, când va fi cald şi lumea va fi fugi spre litoral.

*Am luat în considerare un rezervor mediu de 50 litri (fiecare trebuie să-și facă propriile calcule dacă rezervorul e mai mare sau mai mic)

Cele mai mari diferenţe sunt la benzina premium

Astfel, în ceea ce priveşte benzina standard, Rompetrol Distor avea vineri dimineaţă un preţ de 8,68 lei, Petrom Nicolae Grigorescu – 8,58 lei, Socar Pallady – 8,64 lei, Lukoil Lemnişorului – 8,64 lei, Mol Pallady – 8,69 lei. În schimb, pe autostradă sunt preţuri de 8,77 lei pe litru la MOL şi Rompetrol şi 8,73 lei la OMV.

Diferenţa dintre cel mai mic preţ şi cel mai mare, pentru un plin de 50 de litri, este de 10,5 lei.

În ceea ce priveşte benzina premium, diferenţa este mult mai mare, 31,5 lei, dintre cel mai mic preţ din oraş şi cel mai mare preţ de pe autostradă, dacă facem plinul. La aceleaşi benzinării din Bucureşti, benzina premium costă 9,31 lei la Rompetrol, 8,77 lei la Lukoil, 9,04 lei la Petrom, 9,24 lei la Socar şi 9,34 lei la Mol.

Pe autostradă, Rompetrol şi Mol au 9,4 lei, iar OMV – 9,36 lei pe litru.

La motorină, economia este de până la 10 lei

Situaţia este aceeaşi şi la motorină. Rompetrol Dristor vinde diesel standard cu 9,24 lei, Petrom cu 9,18 lei, Lukoil – 9,18, Socar – 9,19 şi Mol – 9,25 lei.

Pe A2, toate benzinăriile comercializează diesel standard cu 9,31 lei. Rezultă astfel o economie de 6,5 lei între cea mai ieftină şi cel mai scumpă staţie.

La motorina premium, Rompetrol are un preţ de 9,55 lei la benzinăria din Dristor, Petrom – 9,54 lei, Lukoil – 9,54 lei, Socar – 9,59 lei, Mol – 9,74 lei. Pe autostradă, toate benzinăriile au preţul de 9,74 lei pe litru. Rezultă o economie de 10 lei la un plin.

Situaţia este similară şi când ne întoarcem de la mare spre Bucureşti. Cel mai bine ar fi să alimentăm în benzinăriile din Constanţa sau de lângă, unde preţurile sunt aceleaşi sau chiar uşor mai mici decât în benzinăriile din Capitală.

Avem printre cei mai ieftini carburanţi din UE

Potrivit ultimelor date publicate de Comisia Europeană despre preţul carburanţilor, aferente zilei de 11 iulie, România avea unul dintre cele mai mici preţuri din UE, cu 1,721 euro pe litru la benzină şi 1,831 euro pe litru la diesel.

Media europeană este 1,960 euro la benzină şi 1,952 euro la motorină.

Carburanţi mai ieftini decât la noi se găsesc doar în Ungaria, Bulgaria şi Malta.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati