Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a dat sâmbătă o serie de detalii despre ce pot face românii după data de 15 mai, când intră în vigoare măsurile de relaxare anunţate oficial de autorităţi pe site-ul MAI.
„După 15 mai, este permisă ieşirea din locuinţă pentru mai mult şi în oraş, după ce au fost analizate toate variantele posibile, pentru mai mjulte motive, cum ar fi, de exemplu, mergi să îngrijeşti o rudă undeva, mergi să administrezi o proprietate undeva, ai nevoie să obţii un document juridic pentru pensie sau, eu ştiu, pentru un act de proprietate, de exemplu, la un notar sau vrei să-ţi faci ITP-il la maşină, că altfel nu poţi să circuli şi în localitatea ta nu există un service care asigură verificarea tehnică periodică a autorturismului. Pentru toate aceste motive absolut logice se poate ieşi din casă, se poate părăsi chiar localitatea”, a declarat Vela într-o intervenţie telefonică la Romania tv.
Întrebat dacă „la mare poate fugi omul”, dau în altă parte în afara Bucureştiului, Vela a spus: „Dacă se încadrează în condiţiile prevăzute în ce am publicat noi astăzi, poate. (…) Dacă se încadrează în condiţiile publicate pe site”.
El a adăugat că scopul turistic nu este cuprins în măsurile de relexarae: „Am vrut să precizez că nu în orice scop”.
- „Deci haideţi să ne înţelegem, că am avut mai multe analize şi domnul prim-ministru Ludovic Orban chiar s-a întâlnit cu reprezentanţii industriei HoReCa, hoteluri, restaurante, cafenele, ca să şi explicitez această denumire. Problema este următoarea: ca turist nu poate fi încadrată o activitate pentru care dumneavoastră aţi merge la mare, pentru că în restricţii spaţiile comune de servire a mesei rămân închise.
Adică terasele sau restaurantele din interiorul hotelului rămân închise, deşi serviciile hoteliere pot fi accesate, în sensul în care dacă mergeţi, nu ştiu, într-o delegaţie la Craiova, puteţi să închiriaţi o cameră la un hotel, pentru că room service-ul funcţionează, adică bucătăriile, şi aici, chiar în ceea ce am publicat astăzi, am dorit să fim foarte clari şi am explicat, dintr-un text care era implicit l-am făcut explicit, adică prepararea hranei în zona hotelului de către specialiştii hotelieri în bucutării este o activitate permisă, dar pentru room service. Aşadar, dacă noi definim turismul în plajă, în terasă, în restaurant, nu este permis din 15 mai, vreau să subliniez acest lucru, dar este în funcţie de cum ne comportăm noi după 15 mai, după 1 iunie, astfel încât în a doua, în a treia etapă de relaxare să putem spune, într-o variantă optimistă: se pot deschide terasele, se pot deschide plajele”, a detaliat Marcel Vela.
El a precizat că totul va depinde de comportamentul fiecăre român „împotriva unui duşman invizibil şi deosebit de periculos”.
Vela nu exclude ca declaraţia pe propria răspundere să rămână valabilă şi după data de 15 mai.
„Trebuie să vă spun că această decizie se va lua săptămâna viitoare pentru că fiind foarte multe activităţi care ţin şi de, să spunem, nevoi personale de a face sport, dar şi de nevoi medicale sau de nevoi economice, poate fi varianta să nu mai fie completată declaraţia sau în anumite condiţii poate fi completată o declaraţie atunci când, să spunem, scopul deplasării este relativ şi pentru a nu fi încălcat regulile de protecţie a sănătăţii sau dacă este un caz special. Până la urmă, decizia finală se va lua săptămâna viitoare, împreună cu specialiştii în epidemiologie, în boli infecţioase”, a spus ministrul.