Unde poți să faci grătar de 1 Mai, fără să iei amendă

Legea picnicului este în vigoare de peste 10 ani, deși ea nu este cunoscută multor români. Conform acesteia, grătarele și picnicurile nu pot fi făcute decât în spațiile special amenajate pentru astfel de activități.

Astfel, cei care celebrează Ziua Muncii (1 mai) trebuie să aibă în vedere câteva lucruri dacă nu doresc să riște amenzi usturătoare.

În primul rând, românii care fac grătare trebuie să nu distrugă, modifice ori să degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele, construcţiile, împrejmuirile sau orice alte amenajări aflate în perimetrul zonelor prevăzute la art. 3 lit. c) şi d).

De asemenea, aceștia nu au voie să arunce gunoaiele oriunde, acestea trebuie duse în locurile special amenajate. Mai mult decât atât, acestea trebuie depuse selectiv, deşeurile de ambalaje în containerele inscripţionate corespunzător categoriei de deşeuri, în conformitate cu regulile privind colectarea selectivă.

Pe de altă parte, cei care vor să facă grătar au voie să aprindă focul doar în locurile special amenajate şi sunt obligați să îl supravegheze în permanenţă. În plus, aceștia trebuie să țină cont de orarul de desfăşurare a activităţii de picnic corespunzător zonei respective și să lase locul în care au desfăşurat activitatea de picnic curat şi nealterat;

Totodată, pot să parcheze autovehiculele doar în zonele special amenajate în acest scop. La fel de important este să folosească pentru satisfacerea necesităţilor fiziologice doar locurile special amenajate și să nu folosească produse de igienă personală la o distanţă mai mică de 30 m faţă de cursurile de apă.

Cei care fac grătare trebuie să aibă în vedere și faptul că nu au voie să spele obiectele care au deservit activităţii de picnic în apele din vecinătatea zonei special amenajate pentru activităţile de picnic sau a zonei indicate pentru activităţile de picnic. Împrăştierea pe sol a apei uzate rezultate în urma activităţii de picnic sau vărsarea acesteia în apele din vecinătatea zonei special amenajate pentru activităţile de picnic ori a zonei indicate pentru activităţile de picnic sunt interzise.

Potrivit legii în vigoare, persoanele care aprind focul în spații neamenajate pot primi o amendă în valoare de până la 5.000 de lei.

Atenție! Și aruncarea chiștoacelor de țigări și a altor deșeuri în spații publice neamenajate pentru acest scop este considerată o infracțiune și este pasibilă de amenzi mari. În acest caz, sancțiunea poate începe de la 2.000 de lei și poate ajunge la valori chiar mai ridicate.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati