Unele medicamente riscă să nu se mai producă în ţară din cauza exploziei preţurilor. Paracetamolul s-a scumpit cu peste 200%

Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania (PRIMER) trage un semnal de alarmă şi arată că o parte dintre medicamentele fabricate în tară riscă să dispară în curând de pe piaţă, deoarece fabricile de medicamente ar putea fi nevoite să oprească producţia acestora, ca urmare a exploziei preţurilor, chiar şi cu 300% faţă de anul trecut, la utilităţi, materii prime şi materiale necesare fabricării produselor farmaceutice.

PRIMER reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie de medicamente din ţară şi atrage atenţia asupra situaţiei critice cu care se confruntă fabricile de medicamente din ţară.

Acestea ar putea fi nevoite, în curând, să sisteze producţia anumitor medicamente fabricate local, din cauza creşterii explozive a costurilor cu utilităţile, materiile prime şi materialele utilizate în producţia de medicamente, mai mari chiar şi cu 300%, faţă de anul trecut.

Paracetamolul s-a scumpit cu peste 200%

”Creşteri şi de trei cifre ale preţurilor la ingrediente active farmaceutice, faţă de 2021. Astfel, preţurile ingredientelor active utilizate în industria farmaceutică au înregistrat creşteri extraordinare, comparativ cu anul anterior: Paracetamolul are un cost mai ridicat cu 278%, Carbamazepina s-a scumpit cu 197%, iar preţul pentru Fitomenadionă (vitamina k1) a crescut cu 110%, acestea fiind doar câteva exemple de majorări semnificative”, mai arată patronatul.

  • În ceea ce priveşte preţurile materiilor prime necesare fabricării produselor farmaceutice şi acestea au crescut simţitor, cu până la 150%, faţă de anul trecut: Amidon porumb modificat – 155%; Acid benzoic – 147 %; Carbonat de calciu – 112%; Acid clorhidric diluat – 107%; Hidroxid de sodiu – 92%.

Mai mult decât atât, unele materii prime s-au scumpit şi cu 1.570%, cum este cazul excipientului Gumă arabică, producătorii de medicamente confruntându-se, astfel, cu o situaţie generalizată a costurilor majorate, care vizează toate categoriile de materiale şi materii prime folosite in industria farmaceutică, mai spune sursa citată.

La acestea se adaugă şi presiunea scumpirilor record la energie electrică şi gaze naturale, din ultimii doi ani, componente esenţiale care se reflectă în costurile de producţiei ale medicamentelor, cu procente năucitoare de aproape 300% în cazul energiei electrice, respectiv 258% pentru gaze naturale.

Pacienţii români vor fi afectaţi de dispariţia anumitor medicamente

Consecinţele negative ale acestor scumpiri uriaşe vor fi resimţite, mai ales, de pacienţii români, care vor fi afectaţi de dispariţia anumitor medicamente din farmacii, pentru ca nu vor mai putea fi fabricate din cauza creşterii continue şi tot mai accentuate a preţurilor la materiile prime şi utilităţi.

În acest context, PRIMER solicită autorităţilor să intervină, faţă de toate aspectele menţionate anterior, cu măsuri urgente care să revizuiască modul de calcul al preţului la medicamente, astfel încât, variaţiile din economia reală actuală să se reflecte în preţul medicamentului, pentru a susţine continuitatea producţiei interne de medicamente precum şi accesul pacienţilor români la tratamente.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati