Patru dintre cele mai importante organizaţii internaţionale din domeniul sanitar şi umanitar au anunţat crearea unor stocuri globale de vaccinuri împotriva Ebola în vederea asigurării unui răspuns în caz de epidemie.
Eforturile de creare a stocurilor au fost coordonate de către Grupul Internaţional de Coordonare pentru Furnizarea Vaccinurilor, din care fac parte Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), UNICEF, Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FISCR) şi Medecins Sans Frontieres (MSF), cu sprijin financiar din partea Gavi, Alianţa pentru Vaccinuri. Stocurile vor permite statelor, sprijinite de organizaţiile umanitare, să ţină sub control viitoarele epidemii de Ebola prin asigurarea unui acces prompt la vaccinuri populaţiei expuse riscului în timpul epidemiilor.
Vaccinul împotriva Ebola, sub formă de soluţie injectabilă în flacon monodoză, este produs de Merck, Sharp & Dohme (MSD) Corp. şi dezvoltat cu sprijinul financiar al guvernului american. Agenţia Europeană pentru Medicamente a autorizat vaccinul împotriva virusului Ebola în noiembrie 2019, vaccinul fiind deja precalificat de către OMS şi autorizat de către Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din Statele Unite ale Americii, precum şi de către opt state africane.
Înaintea autorizării, vaccinul a fost administrat unui număr de peste 350.000 de persoane în Guineea şi în Republica Democratică Congo în timpul epidemiilor de Ebola din 2018-2020, în baza unui protocol privind „utilizarea compasională”.
Vaccinul, pe care Grupul strategic consultativ al experţilor (GSCE) în imunizare îl recomandă a fi utilizat în timpul epidemiilor de Ebola în cadrul unui set mai amplu de măsuri menite să asigure un răspuns la epidemia de Ebola, protejează împotriva virusului Ebola Zair despre care se ştie că declanşează epidemii.
„Pandemia de COVID-19 ne reaminteşte faptul că vaccinurile au puterea incredibilă de a salva viaţa celor expuşi la virusuri mortale”, a afirmat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS. „Vaccinurile împotriva Ebola au permis prevenirea uneia dintre cele temute boli din lume. Crearea acestor noi stocuri reprezintă un excelent exemplu de solidaritate, demersuri ştiinţifice şi cooperare între organizaţiile internaţionale şi sectorul privat cu scopul de a salva vieţi”.
UNICEF administrează stocurile în numele Grupului Internaţional de Coordonare, organismul care, aşa cum se întâmplă şi în cazul stocurilor de vaccinuri împotriva holerei, a meningitei şi a febrei galbene, va decide cum se alocă şi se eliberează stocurile.
Stocurile sunt depozitate în Elveţia şi sunt pregătite să fie livrate statelor pentru a putea răspunde în situaţii de urgenţă. Decizia privind alocarea vaccinurilor se va lua în maxim 48 de ore de la primirea unei solicitări din partea unui stat; vaccinurile vor fi puse la dispoziţie de către producător împreună cu ultra-ambalaje ce menţin lanţul de frig pentru a fi transportate în statele solicitante în maxim 48 de ore de la luarea deciziei. Timpul prevăzut pentru livrarea vaccinurilor de la locul depozitării în statele solicitante este, în general, de şapte zile.
„Suntem mândri că facem parte din acest demers fără precedent menit să contribuie la asigurarea unui control rapid al eventualelor focare de Ebola”, a afirmat Henrietta Fore, director executiv al UNICEF. „Ştim că, în cazul epidemiilor, pregătirea este esenţială.
Aceste stocuri de vaccinuri împotriva Ebola reprezintă o realizare remarcabilă ce ne va permite să distribuim cât mai repede vaccinuri celor care au cea mai mare nevoie de ele”.
Având în vedere că focarele de Ebola sunt destul de rare şi de imprevizibile, nu există o piaţă constantă pentru vaccin. Vaccinurile sunt asigurate doar prin crearea unor stocuri şi sunt disponibile în cantităţi limitate. Vaccinul împotriva Ebola este rezervat răspunsului la epidemie pentru a proteja populaţia cea mai expusă riscului de a contracta Ebola, inclusiv cadrele medicale şi personalul din linia întâi.
„Acesta este un moment de cotitură. Doar în ultimii zece ani, am văzut cum Ebola a devastat comunităţi din Africa de Vest şi din Africa Centrală, cele mai afectate fiind întotdeauna persoanele cele mai sărace şi mai vulnerabile”, a declarat secretarul general al FISCR, Jagan Chapagain. „În timpul fiecărei epidemii, voluntarii noştri şi-au riscat propriile vieţi pentru a salva vieţi. Cu ajutorul acestor stocuri, sper că se va reduce dramatic impactul acestei boli cumplite”.
„Crearea unor stocuri de vaccinuri împotriva Ebola sub coordonarea Grupului Internaţional de Coordonare reprezintă un pas important”, a afirmat dr. Natalie Roberts, manager de programe în cadrul Fundaţiei MSF. „Vaccinarea reprezintă una dintre cele mai eficiente măsuri în timpul epidemiilor de boli prevenibile prin vaccinare, iar Ebola nu constituie o excepţie. Prin crearea unor stocuri de vaccinuri împotriva Ebola, se poate asigura un management mai transparent al stocurilor existente la nivel global şi livrarea promptă a vaccinului acolo unde este cea mai mare nevoie, aşa cum a solicitat MSF în timpul epidemiilor recente din Republica Democratică Congo”.
În primă fază, sunt disponibile 6.890 de doze pentru răspunsul la epidemie, urmând a se adăuga noi stocuri în această lună, pe parcursul anului 2021 şi ulterior. În funcţie de rata de livrare a vaccinurilor, s-ar putea să fie nevoie de 2-3 ani pentru a atinge nivelul recomandat de GSCE, şi anume stocuri de urgenţă cuprinzând 500.000 de doze de vaccin împotriva Ebola. OMS, UNICEF, Gavi şi producătorii de vaccinuri analizează încontinuu opţiunile disponibile pentru a extinde rezervele de vaccin în cazul în care se va înregistra o creştere a cererii la nivel mondial.