Uniunea Ziariștilor, apel către guvernanţi pentru sprijinirea presei scrise

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România (UNZPR) face un apel către Guvern să sprijine presa scrisă și să nu folosească pandemia de COVID1-19 ca pretext pentru a desființa presa scrisă.

„Domnilor guvernanţi,

Nu folosiţi ca pretext pandemia COVID 19 pentru a desfiinţa, prin ordonanţe militare, presa scrisă, măcar din respect pentru rostul şi rolul ei în istoria poporului român. Dar nu numai pentru asta, căci presa scrisă încă are puterea de a fi vector al vigilenţei civice şi câine de pază al democraţiei. Informaţia scrisă, o ştiţi şi dumneavoastră, o ştim şi noi, are mai multă autoritate şi credibilitate decât informaţiile online, care pot fi şterse instant, fără preaviz, fie şi dintr-o calificare eronată, ca fake news, a mesajului şi, odată cu el, şi a probei implicite. Informaţia tipărită este, la o adică, probă materială atât pentru apărare, cât şi pentru acuzare.

Domnilor guvernanţi,

Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, singura uniune de creaţie şi utilitate publică a breslei jurnaliştilor, având 3.500 de membri din România, diaspora şi spaţiul românesc din jurul României, ia act cu îngrijorare de măsurile, uneori pripite sau intenţionat stângace, care se iau la nivel guvernamental privind „protecţia” populaţiei, măsuri cu urmări adesea mai distructive decât pandemia propriu-zisă. Poziţia noastră, a UZPR, este neutră din punct de vedere politic şi fermă din punct de vedere civic, atât în privinţa faptelor infracţionale săvârşite de cetăţeni, cât şi în privinţa derapajelor instituţionale.

Aveţi nevoie de presă scrisă în egală măsură cu populaţia care, o mare parte din ea, nu are acces la mediul online. Întâmplarea face ca cititorii cei mai fideli ai presei scrise să fie exact cei care constituie principala „ţintă” a ordonanţelor, respectiv bătrânii. Subminarea – voluntară sau involuntară – a presei tipărite reprezintă încă o lovitură dată acestei categorii vulnerabile.

Nu e cazul să vă dea sfaturi Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România. Dar o sugestie ne putem permite: luaţi exemplul guvernului britanic care, dintr-un ataşament respectuos faţă de presa scrisă, este principalul client de publicitate al ziarelor. Şi tot guvernul britanic, din acelaşi interes nonpartinic şi îngrijorat de soarta acestei forme de transmitere a informaţiei care a făcut istorie – presa scrisă, a dat comunicării publice rezultatul unui studiu medical prin care a demonstrat că virusul COVID 19 nu se ia de pe hârtia de ziar. Iar chioşcurile de presă au fost introduse în lista domeniilor strategice. Sunt motive suficient de puternice pentru ca dumneavoastră, Guvernul, să folosiţi această… informaţie în sensul sprijinirii ziarelor şi revistelor tipărite.

Cum? Simplu: faceţi la fel ca guvernul britanic, chiar dacă Anglia a ieşit din Uniunea Europeană! Încurajaţi-i pe distribuitorii de presă scrisă prin facilităţi specifice, pentru a-i determina să nu-şi abandoneze activitatea! Impulsionaţi distribuţia de presă scrisă şi abonamentele prin Poşta Română! Putem găsi împreună formule viabile la o masă rotundă, la care reprezentanţii celor menţionaţi pot veni cu propuneri. Cu cât mai repede, cu atât mai bine, căci timpul trece iar contribuţiile la bugetul naţional stagnează şi pe acest domeniu.

Altfel, ignorarea celor semnalate de noi configurarează un tablou similar cu cel prezentat de Eminescu în TIMPUL, în ultimul său articol, cel din 28 iunie 1883, ziua în care el a fost scos cu forţa din presă şi băgat în cămaşa de forţă: „Dar credem că nu este nevoie a argumenta mult, spre a convinge despre urâta pornire a guvernului asupra presei. Trebuie să-l aşteptăm de acum la alte măsuri şi mai odioase, pentru că panta este alunecoasă şi nu are piedică până-n prăpastie. Cât pentru presă, am putea să-l asigurăm pe regim că, oricât de cumplite ar fi actele sale de răzbunare, nu va fi în stare nici el a abate unele caractere tari ce se găsesc într-însa, şi teamă ne e că, tot căutând victoria peste tot, va pierde şi pe cea deja câştigată, în monstruoasa sa pornire de a-şi subjuga şi presa”, spune UNZPR.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati