Universitatea de Arte din București inițiază o lege prin care fură drepturile de autor ale studenților

Senatorii au propus o lege controversată potrivit căreia studenții de la Universitatea de Arte din București pierd drepturile de autor asupra lucrărilor realizate din resursele proprii, în perioada anilor de studiu.

În cadrul ședinței din data 15 aprilie 2021, Senatul, în calitate de for decizional, a votat ca lucrările realizate de către studenți, pe întreaga durată a cursurilor academice, să intre în proprietatea Universității Naționale de Arte din București.

De asemenea, conform legii publicate săptămâna trecută, UNARTE își rezervă dreptul de a utiliza lucrările studenților în scopuri de promovare sau în expoziții, fără a cere acordul autorilor de drept, scrie antena3.ro.

O altă măsură controversată presupune că, în cazul vânzării unei lucrări realizate de către un student UNARTE, 70% din suma rezultată, ar reveni facultății, iar studentul ar beneficia de doar 30%.

Studenții de la UNARTE cât și ​Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România au solicitat imediat revocarea acestor decizii considerate abuzive.

Studenții: „Legea, chiar și editată, rămâne în continuare abuzivă”

În urma valului de revoltă creat, Universitatea Națională de Arte din București a dat un comunicat de presă în care decizia luată în Senat săptămâna trecută prezintă mici modificări în favoarea studenților.

Conform studenților UNARTE, crearea unei astfel de legi a deschis o cutie a Pandorei ce scoate la iveală sistemul de învățământ nociv din cadrul Universității Naționale de Arte București.

„Legea, chiar și editată, rămâne în continuare abuzivă, facultatea nu ajută nici la Istoria și Teoria Artei, de niciun fel bunăstarea studenților, nu dispunem de materiale, trebuie să le căutăm noi și să le plătim sau să le piratăm. Pentru noi, de exemplu, nu a existat de niciun fel practică în muzee și galerii, dar la curatoriere, se presupune că trebuie să scoatem un concept curatorial din nimic. Pe mine întreaga situație m-a bagat într-o depresie severă”, afirmă Raluca Milescu, artist grafic și studentă UNARTE.

„Se folosesc de nişte legi neclare ca să impună ceea ce au ei impresia că e mai bine. Oamenii, care se presupune că sunt mentori pentru cei care urmează să formeze viitorul culturii vizuale româneşti, se folosesc de ambițiile studenților în interes propriu„, menționează Iselin Huluba, curatoare și studentă la Istoria și Teoria Artei.

Legea în formă modificată publicată de Universitatea de Arte, site-ul său:

Având în vedere tensiunile create pe rețelele de socializare și în comunitatea culturală, referitor la modificarea Contractului de studiu și a Regulamentului de activitate al studenților, Universitatea Națională de Arte din București face următoarele precizări:

  • „I. Art.12. cu punctul d) ”lucrările cu caracter didactic artistic realizate de către studenți în atelierele de creație, sub îndrumarea profesorilor coordonatori (titulari sau asociați) din cadrul Universității Naționale de Arte din București, pe parcursul întregului ciclu universitar de licență și master, sunt considerate bunuri aflate în patrimoniul universității. UNARTE își rezervă dreptul de a utiliza aceste lucrări în expoziții, evenimente de promovare, precum și de a le comercializa.”, la care se face referire, a fost conceput cu scopul de a proteja instituția, în relația cu parteneri externi, cu privire la taxele de reproducere, drepturi de autor etc. Exercitarea acestui drept este limitat doar la expunerea, promovarea și, eventual, comercializarea, cu acordul autorului pe parcursul perioadei de studiu.
  • Universitatea Națională de Arte nu intenționează să preia în proprietate efectivă lucrările studenților săi.
  • II. Universitatea Națională de Arte din București nu are ca obiectiv colectarea și comercializarea operelor de artă ale studenților. Articolele vizate, respectiv art. 12. alin. d și art. 9. alin. g, care stabilește procentul 30%, face referire la contractele ocazionale inițiate și desfășurate prin universitate. Comerțul în regim de consignație sau galerie nu intră în obiectivele universității. În opinia noastră, în condițiile actuale, pe fondul unei piețe de artă slab dezvoltată cantitativ și calitativ, acest lucru este dificil de realizat.
  • Pe de altă parte, punem în evidență faptul că orice tranzacție financiară, în cazul de față a lucrării de artă, nu se poate face fără un acord scris al autorului. Semnarea acestui acord rămâne la latitudinea autorului.
  • Totodată, precizăm că art.12. alin. d se regăsește în contractele de studii semnate de către studenți pentru anul universitar 2020-2021, votarea modelului de contract respectând procedurile legale de consultare la data la care a fost prezentat, fiind făcut cunoscut studenților reprezentanți din Senat și întregii comunități academice cu circa două săptămâni înaintea votului.
  • Universitatea Națională de Arte din București se dezice de orice alte interpretări distorsionate sau tendențioase și rămâne deschisă la un dialog constructiv”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati