Universitatea din Bucureşti şi KPMG în România lansează Programul David Mitrany

Universitatea din Bucureşti şi KPMG în România anunţă lansarea Programului David Mitrany ca proiect definitoriu şi prioritar pentru anul 2021 al parteneriatului dintre cele două instituţii

Programul iniţiat de Universitatea din Bucureşti şi de KPMG în România are ca obiective recuperarea personalităţii intelectuale a lui David Mitrany pentru cultura românească, introducerea operei sale în circuitul cultural şi academic românesc, precum şi promovarea gândirii sale pe plan internaţional.

Dedicat studierii şi promovării moştenirii intelectuale a lui David Mitrany, cel mai influent gânditor de origine română din ştiinţele sociale al secolului 20 şi unul dintre părinţii fondatori ai integrării europene, programul va iniţia traducerea, pentru prima dată în limba română, a unor părţi importante ale operei sale, va reedita şi republica lucrările sale, va sprijini scrierea de studii academice precum şi lucrări de popularizare bazate pe ideile sale şi va organiza evenimente şi conferinţe academice pe aceste teme.

Este anticipat că programul, coordonat de Dragoş Paul Aligică, Profesor KPMG de Ştiinţe Administrative la Universitatea din Bucureşti, va deschide calea spre un proiect de cercetare a arhivei Mitrany de la London School of Economics şi o eventuală publicare a unor elemente ale acesteia şi a unor studii bazate pe aceasta.

„Universitatea din Bucureşti şi KPMG în Romania consideră ca acest program se va constitui nu doar într-un model de parteneriat public-privat între mediul corporativ şi cel universitar dar, mai mult, se va afirma ca un proiect pilot al unui demers naţional mai vast de recuperare şi relansare a studierii şi promovării istoriei şi tradiţiei gândirii sociale, politice şi economice româneşti”, a declarat prof. univ. dr. Marian Preda, rector al Universităţii din Bucureşti.

Programul va beneficia de susţinerea unui consiliu academic consultativ alcătuit din cei mai importanţi specialişti internaţionali şi are ambiţia să devină cel mai semnificativ centru din lume în cercetări legate de David Mitrany şi de moştenirea sa intelectuală.

„Educaţia este un sector strategic cu impact pentru viitorul României, iar parteneriatul încheiat între KPMG în România şi Universitatea din Bucureşti va contribui nu numai la încurajarea performanţei în educaţie, ci şi la recâştigarea valorilor ascunse ale României. Contribuţia lui David Mitrany în definirea relaţiilor internaţionale a creat contextul necesar existenţei Uniunii Europene şi a securităţii şi prosperităţii de care ne bucurăm astăzi. Descoperirea personalităţii şi rezultatelor sale subliniază importanţa cunoaşterii trecutului astfel încât să putem înţelege prezentul şi să putem avea o viziune a viitorului”, afirmă Ramona Jurubiţă, Country Managing Partner, KPMG în România.

Născut în 1888 la Bucureşti şi naturalizat în Marea Britanie în anii 20, Mitrany s-a prezentat constant ca român. Asociat cu cercurile intelectuale şi politice de la London School of Economics şi Oxford, coleg în anii ’30 cu Albert Einstein la Institutul de Studii Avansate de la Princeton şi influent sfătuitor politic al elitei anglo-americane, ideile lui Mitrany au definit mai multe curente contemporane în teoria relaţiilor internaţionale, în studiile de guvernanţă economică şi politică şi în teoria socială.

Programul iniţiat de Universitatea din Bucureşti şi de KPMG în România va dedica o atenţie specială studenţilor şi promovării noii generaţii de specialişti români în ştiinţe sociale şi ale guvernanţei. KPMG anunţă în acest context lansarea Burselor KPMG-David Mitrany, dedicate studenţilor de la Universitatea din Bucureşti care se specializează în teme şi domenii relevante pentru opera şi gândirea lui Mitrany.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati