Unul dintre cei mai de succes brokeri de asigurări din România, suspect de o fraudă uriașă

Unul dintre cei mai de succes brokeri de asigurări din România a intrat în vizorul autorităților pentru o presupusă fraudă de proporții cu polițe RCA.

Procurorii susțin că bărbatul ar fi obținut ilegal sute de mii de lei, după ce ar fi falsificat peste 100 de polițe care asigurau mașinile pompierilor din București și Ilfov. De-a lungul carierei, brokerul a intermediat asigurări și pentru STS, Administrația Penitenciarelor și Forțele Aeriene Române.

Valentin Gheorgiu este directorul general al FastBrokers, companie care avea în portofoliu 70 de mii de clienți, inclusiv de la Poșta Română, Romsilva, Garda de Coastă, STS și ISU.

Într-un singur semestru, în primii ani de la înființare, compania se lăuda că a intermediat polițe în valoare de peste 1 milion de euro.

Procurorii spun acum că brokerul nu s-a mai mulțumit cu comisioanele încasate.

Simona Anghel, prim-procuror adjunct al Parchetului Judecătoriei Sectorului 1: „A introdus în platforma electronică pentru emiterea polițelor RCA anumite valori modificate, în sensul că autovehiculele nu erau înmatriculate, generând emiterea unor polițe falsificate cu valoare primelor mult diminuată.”

Până acum, anchetatorii au descoperit 109 polițe emise în 2021 prin care erau asigurate mașini ale ISU București-Ilfov. Diferența dintre polițele înmânate celor de la inspectorat și cele din sistemul companiei de asigurări a fost de peste 700 de mii de lei, bani pe care i-ar fi încasat bărbatul.

Compania condusă de Gheorghiu a câștigat multe licitații pentru contracte cu statul. În august anul trecut a semnat pentru asigurarea a peste o mie de autovehicule de la Statul major al forțelor aeriene. Contractul a fost estimat la peste 7 de milioane de lei iar polițele ar trebui să fie valabile până în iulie anul acesta.

Și STS recunoaște că a colaborat cu firma lui Gheorghiu până în 2022: „Serviciul de Telecomunicații Speciale nu mai are relații contractuale cu firma de asigurări la care faceți referire. Precizăm că relațiile contractuale cu prestatorul de servicii respectiv s-au încheiat în anul 2022, nefiind întâmpinate probleme.”

Simona Anghel, prim-procuror adjunct al Parchetului Judecătoriei Sectorului 1: „Ne așteptăm ca și alte companii de asigurare să depună plângeri penale.”

Valentin Gheorghiu s-a prevalat de dreptul său la tăcere și nu a dat declarații în fața procurorilor. Aceștia au cerut ca bărbatul să fie arestat preventiv pentru fraudă informatică în formă continuată și uz de fals.

Într-un comunicat, ASF a precizat pentru Știrile Pro TV că a amendat anul trecut compania Fast Brokers cu peste 20 de mii de lei pentru nereguli privind datele prezentate clienților.

sursa: stirileprotv.ro

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati