UPDATE Atac sinucigaș la Kabul. Bilanț șocant: Cel puțin 90 de morți, 150 de răniți

Cu doar câteva zile înainte de termenul la care evacuarea Afganistanului trebuia încheiată, evenimentele au luat o turnură dramatică, după o serie de explozii care au avut loc joi în apropierea aeroportului din Kabul. Întreaga operațiune de evacuare a fost blocată. Bilanțul victimelor în urma exploziilor de joi din Kabul s-a mărit la cel puțin 90 de morți, inclusiv 13 membri ai serviciilor militare americane, și 150 de răniți.

O explozie puternică a avut loc joi la poarta aeroportului internațional Hamid Karzai din Kabul, potrivit CNN. Explozia a fost confirmată și de purtătorul de cuvânt al Pentagonului, într-un mesaj publicat pe Twitter, informează Digi24.

Potrivit Fox News, atacul a fost provocat de un atacator cu vestă explozivă, dar au fost și focuri de armă.

La scurt timp, o a doua explozie a avut loc lângă aeroport, informează CNN și Fox News.

Barbara Starr, de la CNN, a menționat că situația continuă să se dezvolte și că există încă puține răspunsuri la ceea ce s-a întâmplat

UPDATE VINERI 27 AUGUST, ORA 08:00 Bilanțul victimelor în urma exploziilor de joi din Kabul s-a mărit la cel puțin 90 de morți, inclusiv 13 membri ai serviciilor militare americane, și 150 de răniți, a declarat, pentru CNN, un oficial de la Ministerul Sănătății din Afganistan.

Printre decedați se află atât cetățeni afgani cât și 28 de talibani, potrivit Reuters, care scrie că 85 de persoane au fost ucise.

Biden: „Nu vom uita, nu vom ierta, vă vom vâna și vă vom face să plătiți!”

UPDATE VINERI, 27 AUGUST, ORA 1:30 Președintele Joe Biden a ieșit într-o conferință de presă la Casa Albă și a reacționat joi, după atentatul de la Kabul, cu un mesaj ferm adresat teroriștilor: „Nu vom uita, nu vom ierta, vă vom vâna și vă vom face să plătiți!”.

Pe de altă parte, el a spus că operațiunile de evacuare vor continua până la termenul stabilit, 31 august, și nu a exclus posibilitatea de a trimite forțe suplimentare în interiorul Afganistanului, dacă asta îi vor cere militarii în încercarea de a scoate cât mai mulți oameni din țară.

Drapelele în Statele Unite vor fi coborâte în bernă, iar președintele va vorbi personal cu familiile militarilor căzuți la datorie, a anunțat ulterior purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Atacurile de joi de pe aeroportul din Kabul sunt cea mai grea pierdere pentru trupele americane din Afganistan din ultimii zece ani. În august 2011, un elicopter care transporta forțe speciale americane a fost doborât de trupele talibane în Valea Tangi, la aproximativ 97 km sud-vest de Kabul. 30 soldați americani au fost uciși în acea zi.

Stat Islamic revendică atentatul de la aeroport

UPDATE 26 AUGUST, 23.00 Gruparea teroristă Stat Islamic a revendicat atentatul de la aeroportul din Kabul, scrie BBC. Anunțul a fost făcut pe contul lor media de pe canalul Telegram.

NATO și talibanii condamnă atacul de la aeroportul din Kabul

UPDATE JOI 26 AUGUST, 20.10 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, condamnă ferm atacul de la Kabul, precizând că operaţiunea de evacuare va continua.

„Condamn ferm acest atac terorist îngrozitor. Prioritatea noastră rămâne evacuarea cât mai multor oameni posibil către un mediu sigur, cât mai rapid cu putinţă”, a scris Jens Stoltenberg pe Twitter.

Și talibanii au condamnat atacul de la aeroport, dar au precizat că exploziile au avut loc în zone în care securitatea era asigurată de forțele americane, potrivit The Guardian.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati