UPDATE Cine sunt noii viceprimari ai Capitalei. Horia Tomescu l-a înlocuit pe Vlad Voiculescu

UPDATE: După aproape 3 luni de la alegerile locale de pe 27 septembrie, Bucureștiul are, în sfârșit, viceprimari: Horia Tomescu de la USR PLUS și Stelian Bujduveanu de la PNL.

În mod normal – potrivit Codului Administrativ în vigoare la alegerile locale – viceprimarii puteau fi aleși după ce au fost învestiți în funcții suficienți consilieri locali ca să se poată ține ședința.

La numai o zi după ce Nicușor Dan și 45 dintre cei 55 de consilieri generali au depus jurământul și și-au preluat mandatele (pe 29 octombrie), în Monitorul Oficial s-a publicat o ordonanță de urgență a Guvernului Orban. Aceasta prevedea că viceprimarii nu pot fi învestiți decât după ce și ultimul consilier general a fost validat.

Între timp, Vlad Voiculescu a renunțat la funcția de viceprimar, în condițiile în care – la negocierile pentru formarea viitorului guvern – USR PLUS și-a însușit portofoliul Sănătății. Iar numele său a fost vehiculat ca potențial viitor ministru. De altfel, Vlad Voiculescu a mai fost ministru al Sănătății în 2016.


Știre inițială: Liderul grupului consilierilor USR PLUS, Vlad Voiculescu, desemnat inițial pentru funcția de viceprimar al Capitalei, va renunța la învestirea în funcție. În schimb, grupul politic îl va susține pe Horia Tomescu.

În ședința Consiliului General de luni, 21 decembrie, au depus jurământul și cei 10 consilieri generali supleanți care încă nu își preluaseră mandatele. Iar asta înseamnă că forul de conducere a Bucureștiului este complet și – potrivit noilor prevederi ale Codului Administrativ – se pot alege viceprimarii.

În context, grupurile politice au propus candidații.

Vlad Voiculescu, liderul grupului USR-PLUS, nu și-a propus propriul nume, așa cum se stabilise inițial. Asta, în contextul în care, în urma negocierilor pentru formarea Guvernului, grupării USR PLUS îi va reveni Ministerul Sănătății. Iar numele lui Vlad Voiculescu a fost vehiculat pentru funcția de ministru al Sănătății (funcție pe care a mai deținut-o în 2016).

Informația a fost confirmată de Dacian Cioloș, care a anunțat că Vlad Voiculescu va fi propus la Ministerul Sănătății iar Anca Dragu la șefia Senatului.

Cine sunt candidaţii pentru funcția de viceprimar al Capitalei

Vlad Voiculescu a anunțat că grupul său politic îl susține pentru funcția de viceprimar pe Horia Tomescu.

PNL îl susține, în continuare, pe Stelian Bujduveanu pentru funcția de primar general al Bucureștiului.

Iar grupul PSD, condus de Aurelian Bădulescu, le-a propus pentru funcția de viceprimar pe consilierele generale Daniela Raiciu și Florentina Gherghiceanu.

 

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati