UPDATE / Nicușor Dan atrage atenţia că şoferii STB care nu ies pe traseu riscă desfacerea contractului de muncă

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a atras atenţia, sâmbătă, că şoferii Societăţii de Transport Bucureşti care nu ies pe traseu riscă desfacerea contractului de muncă.

‘Există, pe de o parte, Codul Penal, care vorbeşte despre nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti şi găsiţi şi acolo limitele de sancţiuni, (…) pe de altă parte există un contract de muncă în care se prevăd drepturi şi obligaţii – obligaţia de a presta activitatea pentru care eşti plătit – şi sunt nişte sancţiuni graduale, inclusiv cea a desfacerii contractului de muncă’, a precizat Nicuşor Dan, într-o conferinţă de presă, la sediul STB, unde a avut loc o şedinţă a Consiliului de Administraţie al instituţiei.

El a menţionat că desfacerea contractului de muncă este atributul conducerii executive – consiliul de administraţie şi directorul general al STB.

‘Contractul individual de muncă prevede această sancţiune după neîndeplinirea timp de trei zile consecutive a obligaţiilor de serviciu’, a punctat Nicuşor Dan.

El a subliniat că ‘vremea sindicalismului mafiot şi de partid a apus în România’.

‘S-au întâmplat azi, în multe locuri, aşa cum am spus, ultimele zvâcniri ale acestui tip de sindicalism mafiot. Au fost oameni în autobaze şi în depouri care au încercat să iasă să îşi facă munca pentru care sunt plătiţi şi au fost intimidaţi până la agresaţi de către sindicalişti, reprezentanţi ai sindicatului. Din nou vreau să transmit foarte ferm: acest lucru nu se poate întâmpla într-un stat de drept şi acest lucru nu poate să rămână fără urmări într-un stat de drept’, a atras atenţia primarul Capitalei.

În opinia sa, faptul că au fost sâmbătă nişte şoferi şi vatmani care au înţeles ‘nebunia’ în care îi ducea sindicatul este ‘un semn de însănătoşire’.

‘Din nou fac un apel la raţiune. Deja cred că toată lumea a înţeles – nerespectarea unei hotărâri judecătoreşti e infracţiune, numai că în interpretarea unei infracţiuni, în judecarea unei infracţiuni există noţiunea de individualizare a pedepsei: cu cât persişti, cu atât e mai grav ceea ce faci. (…) Şi salut faptul că Parchetul a început urmărirea penală’, a declarat Nicuşor Dan.

El a menţionat că în cazurile angajaţilor care au vrut să iasă la muncă şi au fost ameninţaţi a fost trimisă Poliţia. De asemenea, a precizat că Poliţia a fost sesizată şi în cazul autobuzului vandalizat în trafic.

Sâmbătă este a treia zi de grevă a lucrătorilor STB.

Tribunalul Bucureşti a dispus, vineri, încetarea grevei salariaţilor de la Societatea de Transport Bucureşti, stabilind că aceasta este ilegală.

De asemenea, judecătorii au decis reluarea imediată a activităţii.

Hotărârea instanţei este executorie.

Sursa: PRESSONLINE

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati