UPDATE Au apărut primele decese de la Spitalul Foişor din Capitală. Președinte ANPP: ”Oamenii au murit pentru că s-au grăbit cu transferul”/ Reacția lui Arafat

0
299

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, a anunțat într-un interviu pentru Gandul că trei pacienți cu Covid au murit probabil din cauza transferului către Spitalul Foișor din Capitală.  Informația a fost confirmată de șeful DSU, Raed Arafat, care a făcut o serie de precizări.

UPDATE 17:20

„Primul aspect, referitor la o declarație făcută de unul dintre președinții Asociației Pacienților, care spune că trei pacienți ar fi decedat în timpul transferului către Spitalul Foișor. Inițial s-a lăsat de înțeles că trei pacienți care au decedat au fost dintre cei externați, ceea ce nu este adevărat.

Dar nici faptul că trei pacienți au decedat în timpul transferului către Spitalul Foișor nu este adevărat. Situația este următoarea: din păcate au decedat trei pacienți: unul dintre ei înainte de a fi preluat cu ambulanța SMURD de la Spitalul Universitar, care a intrat în stop cardiac înainte de a fi preluat de ambulanță, fiind în stare critică.

Alți doi pacienți, de sex feminin, în vârstă de 60 de ani și 83 de ani, din păcate au decedat la Spitalul Foișor, după ce au fost internate în secția de ATI. Prima a fost internată în data de 10 aprilie la ora 19.27 și decedată la data de 11 aprilie, iar cea de-a doua, a fost internată în data de 11 aprilie la ora 00.52 și a fost declarată decedată în data de 11 aprilie la ora 17.32.

Faptul că o persană a intrat în stop cardiac înainte de a fi preluată și două paciente au decedat la ore după ce au fost internate în ATI, asta nu poate să fie imputat acțiunii de transfer al pacienților sau acțiunii de a prelua secția de ATI de la Foișor (…) Aceste date demonstrează că era corectă decizia noastră și aveam nevoie de lărgirea capacității în terapie intensivă.

Sincer, ne pare rău de aceste situații, dar ştim foarte bine cu ce avem de a face: cu o boală perfidă, o boală care se agravează rapid, o boală în care pacienții aflați în stare critică pot ajunge în stop cardiac rapid şi aici sunt lucruri pe care nu putem să le controlăm. (…) Încercăm să salvăm cât mai multe vieţi”, a declarat Raed Arafat.

Acesta a transmis condoleanţe familiilor celor trei pacienţi


Știre inițială

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, a anunțat într-un interviu pentru Gandul că trei pacienți cu Covid au murit probabil din cauza transferului către Spitalul Foișor din Capitală.

Potrivit președintelui ANPP, unul dintre pacienți a decedat înainte să fie urcat în ambulanța SMURD, iar doi dintre aceștia au murit la câteva ore după internare.

”Au transferat pacienți care nu erau transferabili și au murit. Oamenii aceia nu au murit de COVID-19 și din cauza complicațiilor pe fondul complicațiilor date de decompensarea de transfer. Au murit trei pacienți din cauza transferului până ieri, la ora 20. Unul nici nu a mai apucat să ajungă la Foișor și doi au murit pe secția de terapie intensivă de la Foișor.

Aceștia erau transferați de la Spitalul Floreasca. Pompierii sunt cei care i-au transferat, oamenii lui Raed Arafat. Oamenii au murit pentru că aceștia s-au grăbit cu transferul. Fără milă, fără empatie. Mulți pacienți au starea de sănătate atât de deteriorată încât nu pot să fie transferați”, spune Vasile Barbu, președintele ANPP pentru gandul.ro.

Totodată, Vasile Barbu spune că a discutat cu familiile unor pacienți externați de la Foișor și că acestea sunt indignate: „Sunt pacienți care au plec cu drenul. E o nebunie să vii ca ministru să minți așa, să vii să spui că pacienții transferați de la Foișor sunt foarte încântați. Cum ai intrat în posesia datelor cu caracter personal? Cum este posibil ca ministru să faci asta? Ai nume, prenume, telefon, CNP, diagnosticul pacientului. Cum este posibil să dai la o armată de oameni din minister datele pacienților? Doar medicul curant îl putea suna pe pacient”, spune Vasile Barbu, președintele ANPP.

Ministrul Sănătăţii Vlad Voiculescu a declarat duminică, referitor la evacuările pacienţilor de la Spitalul Foişor din Capitală, că a vorbit cu pacienţii care au fost externaţi de la Spitalul Foişor şi că aceştia şi-au exprimat solidaritatea cu cei care au fost internaţi la acea unitate medicală.

Cîțu: „La Foișor sunt deja 20 de persoane în secția ATI”

Premierul Florin Cîțu a anunțat, duminică după-amiază, că unul dintre pacienții internați în stare gravă la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Foișor a decedat: „La Foișor sunt deja 20 de persoane în secția ATI. Din păcate – și asta arată de fapt urgența – o persoană a decedat dintre cele internate pe ATI”, a spus Florin Cîțu.

Totodată, sora uneia dintre pacientele internate la Foișor, a declarat pentru postul de televiziune România TV, că femeia, în vârstă de 60 de ani, a murit, luni dimineaţă, la Spitalul Foişor din Capitală.

Contactați de jurnaliști, reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat că nu au informații în ceea ce privește decesele pacienților cu COVID-19, transferați la Spitalul Clinic Foișor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.