Urșii au omorât 14 oameni și au rănit grav 158 în șase ani, în România

Datele Ministerului Mediului arată că între anii 2016 şi 2021, urșii au omorât 14 persoane, au rănit 158 şi au fost implicaţi în 154 de incidente. Cel mai recent a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, atunci când un urs a distrus maşina unui cabanier din Munţii Bucegi. În maşină nu era mâncare, iar proprietarul spune că cel mai probabil, animalul s-a jucat, transmite G4Media.ro.

„Era devastată. Oglinzi rupte, capota strâmbă. Reporter: Aţi lăsat ceva mâncare în maşină? Nu, nu, suntem învăţaţi cu ei. El şi-a văzut reflexia în oglinzi, în parbriz şi se joacă, sunt puiandri. La noi, în zona noastră, sunt cel puţin 10-12 urşi. O zonă unde altădată era maximum un urs”, a declarat pentru TVR Adam Mălăiţă, proprietarul maşinii.

Într-un răspuns pentru TVR, Ministerului Mediului spune că din dosarele de pagube produse de urşi, rezultă că în perioada 2012 – 2021 au fost înregistrate aproximativ 3.000 de atacuri asupra animalelor domestice, iar în urma sesizărilor primite, în ultimii 10 ani au fost extrași 1.751 de urși periculoși.

Potrivit datelor asumate de către Ministrul Mediului, populația de urs din România este estimată la 8.093 de exemplare, iar cele mai mari efective de urs sunt în județele Mureș, Neamț, Harghita, Covasna, Brașov și Buzău. Aceasta este una dintre cele mai mari populații din Europa, reprezentând aproximativ 40% din populația europeană.

Reprezentanţii asociaţiilor de vânătoare susţin că urşii s-au inmulţit foarte mult din cauza faptului că a fost oprită vânătoarea lor.

„Numărul de exemplare de urs este de peste 8.000 de exemplare la ora actuală. Cota de extracţie este absolut infimă. Este undeva la 40 de exemplare, cu o procedură extrem de greoaie care implică un aviz din partea ministerului Mediului şi vă dau exemplu comparativ, Suedia este o ţară care are dublu ca suprafaţă de teren faţă de România şi dublu ca suprafaţă de pădure, are 3.000 de exemplare şi o cotă între 14 şi 20% de extracţie a ursului, iar procedura de extracţie se face cu un telefon la Poliţie, nu implică absolut niciun document”, afirmă Radu Ghidău, avocatul Federaţiei Asociaţiilor Vânătoreşti.

Nu de aceeaşi părere sunt şi activiştii care militează pentru protecţia animalelor. Aceştia susţin că oamenii sunt de vină în majoritatea cazurilor pentru că le-au invadat habitatele şi nu în ultimul rând, vânătorii pentru că nu mai au interes să îi hrănească şi astfel animalele sălbatice coboară în localităţi pentru a căuta hrană.

„Fondurile de vânătoare întreţineau urşii, le dădeau de mâncare pe fondurile lor de vânătoare din vânătoarea care le aducea venituri. Acum fiind interzisă vânătoarea, nu mai au fonduri, nu mai au nici interes să le dea de mâncare urşilor şi atunci urşii se duc şi îşi caute mâncare. Urşii nu vin în oraş sau la mall pentru că vor să ne vadă pe noi oamenii. Ei sunt în căutare de mâncare. S-au înregistrat atacuri pentru că şi oamenii sunt needucaţi şi inconştienţi şi vor să îşi facă selfie cu ursul care e pe marginea drumului, dar multe atacuri s-au înregistrat în zonele de pădure”, a declarat Cristina Lapis, preşedinta Asociaţiei „Milioane de prieteni”.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati