Ursula von der Leyen discută structura și portofoliile viitoarei Comisii Europene cu liderii Parlamentului European

Miercuri, 11 septembrie, ora 8:00 CET, Președinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen va discuta cu Președinta Parlamentului European și președinții grupurilor politice din PE (Conferința Președinților / COP), structura și portofoliile propuse pentru viitoarea Comisie Europeană.

  • Această întâlnire va crea cadrul pentru lansarea procesului de evaluare a comisarilor desemnați, incluzând audierile de confirmare.

Despre pașii pentru alegerea Comisiei Europene: Articolul 129 din Regulamentul de procedură al Parlamentului European:

Articolul 129 : Alegerea Comisiei

1.   Președintele îl invită pe Președintele ales al Comisiei să informeze Parlamentul despre structura planificată a noii Comisii și despre alocarea responsabilităților (portofoliilor) în cadrul noului colegiu propus al comisarilor în conformitate cu orientările politice ale Președintelui ales, precum și despre alte aspecte orizontale, printre care echilibrul de gen în cadrul colegiului respectiv.

2.   Președintele, după consultarea Președintelui ales al Comisiei, invită candidații propuși de Președintele ales al Comisiei și de Consiliu pentru diferitele posturi de comisar să se prezinte în fața diferitelor comisii sau organisme, în funcție de domeniul lor probabil de activitate.

3.   Audierile de confirmare sunt organizate de comisii. O audiere de confirmare se poate desfășura în mod excepțional într-un alt format în cazul în care un comisar desemnat are responsabilități în primul rând orizontale, cu condiția ca o astfel de audiere de confirmare să implice comisiile competente.

Audierile de confirmare sunt publice.

4.   Comisarul desemnat este invitat de comisia sau de comisiile competente să facă o declarație și să răspundă la întrebări. Audierile de confirmare sunt organizate într-un mod care să permită comisarilor desemnați să divulge Parlamentului toate informațiile relevante. Dispozițiile privind organizarea acestor audieri de confirmare sunt stabilite într-o anexă la Regulamentul de procedură (1).

5.   Președintele ales este invitat să prezinte colegiul comisarilor și programul acestuia în cursul unei ședințe a Parlamentului. La această ședință sunt invitați Președintele Consiliului European și Președintele Consiliului. Această prezentare este urmată de o dezbatere.

6.   La încheierea dezbaterii, un grup politic sau un număr de deputați care atinge cel puțin pragul redus poate depune o propunere de rezoluție. Se aplică articolul 136 alineatele (3)-(8).

7.   După votarea propunerii de rezoluție, Parlamentul alege sau respinge Comisia, prin apel nominal, cu majoritatea voturilor exprimate. Parlamentul poate amâna votul până la următoarea ședință.

8.   Președintele informează Consiliul cu privire la alegerea sau respingerea Comisiei.

9.   În cazul unei modificări substanțiale de portofoliu sau a schimbării componenței Comisiei în cursul mandatului Comisiei, comisarii în cauză sau orice alți comisari desemnați sunt invitați să participe la o audiere de confirmare organizată în conformitate cu alineatele (3) și (4).

10.   În cazul modificării portofoliului sau intereselor financiare ale unui comisar în cursul mandatului său, situația este examinată de Parlament în conformitate cu anexa VII.

În cazul în care, în timpul mandatului unui comisar, se constată un conflict de interese, iar Președintele Comisiei nu pune în aplicare recomandările Parlamentului pentru soluționarea respectivului conflict de interese, Parlamentul îi poate solicita Președintelui Comisiei să retragă încrederea acordată comisarului în cauză, în conformitate cu punctul 5 din Acordul-cadru privind relațiile dintre Parlamentul European și Comisia Europeană și, dacă este cazul, să ia măsuri pentru a-i retrage comisarului în cauză dreptul la pensie ori la alte avantaje echivalente în conformitate cu articolul 245 al doilea paragraf din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati