Ursula von der Leyen impune reducerea consumului de electricitate în țările UE

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că instituția va propune o țintă obligatorie privind reducerea utilizării de electricitate în perioadele de consum de vârf. De asemenea, se va opta și pentru un plafon la prețul gazelor naturale rusești.

Alte măsuri menite să atenueze criza energetică implică limitarea veniturilor firmelor care produc electricitate cu costuri reduse şi o contribuţie de solidaritate din partea companiilor de petrol şi gaze, scrie Antena3.

„Vom propune o ţintă obligatorie pentru consumul de electricitate la ore de vârf. Şi vom lucra îndeaproape cu statele membre pentru a atinge această ţintă”, a spus von der Leyen.

„Vom propune un plafon de preţ pentru gazele naturale ruseşti. Trebuie să reducem veniturile Rusiei pe care Putin le utilizează pentru a-şi finanţa războiul îngrozitor din Ucraina”, a adăugat ea.

Potrivit preşedintelui Comisiei Europene, blocul comunitar se confruntă cu o situaţie extraordinară pentru că Rusia nu este un furnizor de încredere şi manipulează pieţele energetice.

”Companiile de petrol şi gaze au făcut profituri masive”

În plus, Von der Leyen a explicat și rațiunea pentru care propune o „contribuţie de solidaritate” din partea companiilor de petrol şi gaze: pentru a ajuta gospodăriile şi companiile să facă faţă exploziei facturilor la energie.

„Companiile de petrol şi gaze au făcut profituri masive. De aceea, vom propune o contribuţie de solidaritate pentru companiile din sectorul combustibililor fosili…Iar statele membre ar trebui să investească aceste venituri pentru a sprijini gospodăriile vulnerabile”, a declarat Ursula von der Leyen.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati