USR a depus un proiect de lege pentru „Prima casă verde”

Românii vor putea accesa credite garantate şi cu dobânda subvenţionată de stat pentru a creşte eficienţa energetică a locuinţelor lor, fie că este vorba de renovarea locuinţelor cu materiale performante (tâmplărie termoizolantă, termoizolaţie externă etc.), fie de achiziţia de pompe de căldură, panouri fotovoltaice sau baterii de stocare. Deputatele USR Pollyanna Hangan şi Denişa Neagu au depus proiectul „Prima casă verde”.

„Estimăm că peste 500.000 de cetăţeni ar putea beneficia de schema de finanţare propusă prin Programul Prima casă verde. Creditele accesate pot fi utilizate pentru renovarea locuinţelor (tâmplărie termoizolantă, termoizolaţie externă etc.), utilizând materiale performante, dar şi pentru achiziţia de pompe de căldură, panouri fotovoltaice sau baterii de stocare”, a declarat Denisa Neagu, deputată USR de Bucureşti.

„Programul Prima Casă Verde este un program prin care putem creşte, în numai trei ani, numărul de prosumatori din România de la 27.000 la aproape 300.000.

Atingerea independenţei energetice a României presupune nu numai creşterea capacităţilor mari de producţie, dar şi a celor independente, la nivelul locuinţelor individuale”, a precizat Pollyanna Hangan, deputată USR de Hunedoara.

Prin Programul „Prima casă verde”, românii vor putea lua până la 10.000 de euro credit exclusiv pentru investiţii ce au ca scop creşterea eficienţei energetice a locuinţei sau montarea unor instalaţii de producere a energiei pentru consumul propriu.

Creditul ar urma să fie acordat pentru o perioadă de maximum 10 ani şi ar fi accesibil, potrivit calculelor USR, inclusiv familiilor în care doi adulţi câştigă salariul minim pe economie.

Programul se va derula prin intermediul băncilor comerciale, care vor semna un acord cadru cu Ministerul Finanţelor. Statul român va asigura garanţia pentru creditele acordate şi va subvenţiona dobânda, în baza unei scheme de finanţare risk sharing în care banca va avea garantată o parte de 90% din credit. Costul creditului va fi recuperat prin preţul mai mic al facturilor la energie electrică sau termică.

Accesarea creditului se va baza pe o documentaţie minimă, tocmai pentru a nu face programul extrem de birocratic.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati