USR a sesizat Comisia Europeană cu privire la azilele din Voluntari

0
304
Comisia-Europeana

Europarlamentarul USR Vlad Botoş a trimis, marţi, o scrisoare oficială către doi oficiali ai Comisiei Europene, în care semnalează situaţia gravă cu care se confruntă unele persoane instituţionalizate din România, în contextul anchetei privind azilele groazei din Voluntari.

Eurodeputatul a trimis astfel o scrisoare către Didier Reynders, comisar european cu atribuţii în ceea ce priveşte justiţia, şi Verei Jurova, vicepreşedinta Comisiei Europene pentru valori europene şi transparenţă, în care solicită activarea mecanismelor Uniunii Europene care ar putea impune respectarea drepturilor omului, dar şi respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.

Este inacceptabil ca în casele de bătrâni care au contracte cu statul să se întâmple asemenea acte inumane. Bătrânii noştri suferă din cauza unui sistem inechitabil de pensii. Acum, cei care nu mai pot să aibă grijă de iei înşişi mai trebuie să trăiască şi cu groaza că pot ajunge într-o casă condusă de asemenea monştri. E nevoie de soluţii urgente pentru monitorizare şi intervenţie de la nivel european în cazul sistemului caselor de bătrâni, ca o garanţie în plus pentru siguranţa acestor persoane”, a declarat europarlamentarul Vlad Botoş, potrivit unui comunicat de presă al USR.

Aproape 100 de persoane în vârstă au fost salvate săptămâna trecută de poliţişti şi procurori ai DIICOT, în urma efectuării unor percheziţii la trei azile din Voluntari, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.

Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.