USR: „Ce se întâmplă dacă, după 6 luni, așa cum este prevăzut în lege, nu se încheie procesul de recalculare a pensiilor?”

0
196

PSD și PNL au votat la Senat o nouă lege a pensiilor despre care nu știu cât costă și pentru care nu există bani în buget. Este o lege a promisiunilor deșarte, care nu asigură echitatea sistemului de pensii.

Legea pensiilor a trecut în doar 24 de ore prin Senat, fără o dezbatere corectă și fără să aibă calcule de impact financiar.

Senatorul USR Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, a cerut amânarea dezbaterilor până când Guvernul României va fi în stare să ofere date reale privind impactul bugetar al legii, iar cei doi miniștri – cel al Finanțelor și cel al Muncii – vor catadicsi să participe la dezbateri.

USR a adresat coaliției PSD-PNL mai multe întrebări, printre care: care este impactul bugetar al noii legi a pensiilor, care sunt datele economice pe care au fost fundamente calculele, care sunt bazele pe care au fost stabilite formulele de calcul a pensiilor.

Irineu Darău: ”Cât va dura recalcularea pensiilor? Are deja guvernul softul pentru recalcularea lor? Ce se întâmplă dacă, după 6 luni, așa cum este prevăzut în lege, nu se încheie procesul de recalculare a pensiilor? În Comisie, am asistat la o dictatură a majorității, ați trecut peste toate amendamentele noastre, dar măcar aici, în Plen, trebuie să ne răspundeți, conform legii!”

De asemenea, senatorul Ștefan Pălărie, membru al comisiei pentru muncă, a acuzat cele două partide din arcul guvernamental de ipocrizie, avertizând că ”legea aceasta va fi un dezastru pentru români, un dezastru pentru mediul de afaceri, un dezastru pentru seniori și doar un cadou pentru pensionarii speciali”.

Ștefan Pălărie: ”Vă rupeți cămașa de pe voi vorbind de echitate pentru pensionari. Dacă chiar vă doreați echitate între pensionari, de ce nu ați scos pensiile speciale? Domnul Nicolae Ciucă, aici de față, se va muta de la 18 mii de lei pensie la 20 000 de euro. Vă spun un singur lucru: legea asta se numește legea minciună prin care domnul Ciolacu vrea să și cumpere locul de președinte. Ar face orice ar pune țara pe foc, doar să câștige niște alegeri la anul!”

USR a propus 32 de amendamente la legea pensiilor pornind de la 3 principii fundamentale:
– Predictibilitate și sustenabilitate, stabilind sancțiuni dacă termenele asumate de guvern nu sunt respectate;
– creșterea contribuției la Pilonul 2 ca șansă pentru români pentru a-și asigura pensii decente în condițiile în care – s-a dovedit că Pilonul 2 oferă randamente superioare ratei inflației
– Consfințirea principiilor contributivității și echității, prin desființarea pensiilor speciale (sau plafonarea lor dacă guvernul nu vrea să le desființeze).

Toate amendamentele USR au fost respinse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.