USR propune reorganizarea administrativă a Capitalei. Ce s-ar putea schimba în București

USR propune un proiect de reorganizare administrativă a Capitalei în 20 de districte și înființarea Zonei Metropolitane care să includă localitățile din fostul județ Ilfov. Proiectul mai prevede un singur primar pentru București și o administrație metropolitană, inspirata din orase precum Bruxelles sau Paris.

„Așa cum este organizat astăzi, Bucureștiul nu funcționează! Avem 7 orașe într-unul singur. Cu 7 primari, 7 consilii, 7 bugete. Se risipesc sume enorme de bani, se suprapun atribuții, se pun piedici fie de la PMB către sectoare fie invers, se dezvoltă o birocrație luxuriantă. Avem astăzi în București o sinteză între modelul administrativ comunist, intens birocratizat, și modelul politic pesedist, intens baronizat”, precizează Roxana Wring, președinte al USR București, consilier general în cadrul Consiliului General al Capitalei și inițiatoare a proiectului.

Se vrea o singură administrație

roxana wringRoxana Wring arată că Bucureștiul are nevoie de o nouă organizare administrativ teritorială și o singură administrație, prin diminuarea birocrației și îmbunătățirea serviciilor publice. Totodată, în viziunea acesteia, Capitală trebuie să se unească cu județul Ilfov, deoarece în acest moment cele două sunt rupte la nivel decizional.

Bucureștiul se va reorganiza în 20 districte. Se vor desființa administrațiile de sector și se va pune punct acestei anomalii în care același oraș are 7 primarii și 7 bugete.

Districtele vor fi unități administrative funcționale, fără personalitate juridică proprie, în cadrul Municipiului București, al căror scop este să aducă decizia și acțiunea edilitară mai aproape de cetățeni”, se mai spune în proiectul de reforma adminstrativa a Capitalei, scrie Ziare.com.

În document se mai arată că districtele, spre deosebire de sectoare, nu vor mai funcționa ca centre autonome de decizie și nu vor cumula putere în interiorul orașului, prin enclavizare. Acestea nu vor avea personalitate juridică proprie, iar prin dimensiunile reduse, vor răspunde mai bine nevoilor locale, pentru că atribuțiile nu se vor suprapune.

Districtele, fără buget propriu

Printre prevederile din proiect se specifică și faptul că o parte dintre activitățile executive ale Primăriei Municipiului București vor fi realizate la nivel districtual, prin intermediul unui aparat administrativ dedicat. Districtele nu vor avea buget propriu, nu vor încasa taxe, dar vor cheltui în limitele unui mandat al Capitalei sume alocate nevoilor legate de infrastructură educațională și spațiile verzi de proximitate și altele.

Citeste aici documentul integral

Potrivit documentului, primarul Bucureștiului ar trebui ales prin vot direct în două tururi de scrutin. Acesta va avea o echipa executivă formată din 5 directori cu atribuții strategice și de implementare în domenii prcum finanțele, transportul public și transportul alternativ, dezvoltarea urbană, infrastructură școlară, spitalicească, serviciile sociale, cultură și sportul.

Zona Metropolitană București

Totodată, municipalitatea, prin Consiliu sau Primărie, va asigura coordonarea, planificarea și supravegherea activității administrative la nivel de district.

La nivel metropolitan, se va înființa Zona Metropolitană București, care va include Capitală și localitățile din fostul județ Ilfov. Administrația Ilfovului va fi desființată, iar localitățile din jurul Bucureștiului vor fi integrate în Zona Metropolitană.

Va există o Administrație Metropolitană (similară cu Greater London, Grand Paris, Bruxelles Capitale) cu rol de structura de cooperare între București și unitățile administrativ teritoriale de pe rază fostului județ Ilfov, cu atribuții în domenii cheie pentru dezvoltare: transport, locuire, economie, mediu.

Această Administrație va fi condusă de un Consiliu Metropolitan și de un Administrator. Consiliul va fi format din 20 reprezentanți ai Municipiului București și 10 reprezentanți ai localităților din fostul județ Ilfov. Iar administratorul va fi propus de Primarul Capitalei și votat de Consiliul Metropolitan”, mai spune proiectul celor de la USR.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati