USR: Virgil Popescu recunoaşte în scris că nu are de gând să deblocheze investiţiile în producţia de energie

Deputatul USR Cristian Seidler a trimis o solicitare la Ministerul Energiei pentru a afla exact suma pe care statul a alocat-o pentru a dezvolta noi capacităţi de producţie de energie sau pentru a le dezvolta/retehnologiza pe cele aflate deja în funcţiune, în 2023. Răspunsul a venit după exact 30 de zile şi nu aduce nicio clarificare, spune Uniunea.

În acest răspuns, Ministerul spune doar că astfel de bugete sunt încă în analiză. Altfel spus, deşi au trecut aproape 2 luni din anul 2023, Guvernul nu are habar ce va face în următoarele 10, acuză USR.

„Este inexplicabil de ce Guvernul român nu deblochează investiţiile pentru a creşte capacitatea de producţie de energie, deşi avem suficiente resurse care să ne asigure independenţa şi care să ne ofere tarife mai mici pentru gaze şi curent electric.

Asta în condiţiile în care statul român a fost anul trecut cel mai deştept băiat din Energie: a câştigat din creşterea preţurilor aproximativ 43 miliarde lei. Potrivit datelor publicate de ANRE, pentru plafonare a plătit puţin peste 12 miliarde lei. Până în acest moment, din creşterea preţului la energie şi gaze naturale guvernul a rămas cu un plus de cel puţin 30 miliarde lei din care nu a direcţionat, deocamdată, nici măcar un singur leu în investiţii pentru a creşte capacitatea României de a produce energie.

În plus, România benefiază de peste 13 miliarde de euro din Fondul de Modernizare şi 1,6 miliarde de euro din PNRR pentru investiţii în noi capacităţi de producţie, dar Ministerul Energiei nici la 8 luni de la lansarea apelului de proiecte pe PNRR nu a semnat niciun contract de finanţare”, potrivit unui comunicat transmis de USR.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati