UZPR – apel către președintele Iohannis să se renunțe la „măsurile extrem de periculoase„ din Hotărârea 52

Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, uniunea de creaţie reprezentativă a jurnaliştilor din presa scrisă, audio-vizuală şi din social-media, s-a adresat președintelui Klaus Iohannis, cu rugămintea de a se folosi de prerogativele funcţiei şi de a decide măsurile necesare pentru a evita efectele nedorite şi extrem de periculoase care s-ar putea produce, odată cu iminenta intrare în vigoare a măsurilor stabilite prin Hotărârea de Guvern nr. 52 din 5.11.2020.

„Suntem pe deplin conştienţi că, în condiţiile creşterii ratei îmbolnăvirilor cu Covid-19 şi, din păcate, a ratei deceselor, sunt absolut necesare unele măsuri judicioase pentru a preveni şi diminua consecinţele dramatice ale pandemiei. Cu toate acestea, examinând cu atenţie şi cu seriozitate mesajele pe care mediul jurnalistic le primeşte din partea opiniei publice, dorim să vă informăm că, prin forma prezentă a actului normativ, există riscul producerii unor consecinţe grave, cu impact negativ în mediul economic şi social din ţara noastră„, se arată în apelul UZPR către Iohannis.

Jurnaliștii s-au refetrit într-o primă instanţă la închiderea pieţelor acoperite, motivată ca fiind de natură să limiteze pericolul răspândirii coronavirusului.

„În condiţiile în care nu în toate localităţile sau zonele din aceste localităţi există şi spaţiu fizic necesar pentru amenajarea pieţelor deschise, prin închiderea pieţelor acoperite se limitează drastic libertatea producătorilor agricoli de a-şi vinde produsele, ca şi libertatea cumpărătorilor de a-şi alege produsele dorite.

Măsura loveşte în primul rând în micii fermieri, care nu vor mai avea posibilitatea să-şi vândă produsele. Pe de altă parte, conform aceleiaşi Hotărâri, supermarketurile nu intră sub incidenţa acestor restricţii, deşi sunt tot spaţii închise, ceea ce creează suspiciunea îndreptăţită a unor măsuri discriminatorii, care-i defavorizează pe producătorii şi comercianţii autohtoni, favorizându-i în schimb pe cei străini, respectiv supermarketurile„, se arată în apel.

De asemenea, potrivit UZPR, măsura de ultimă oră pe care o propune premierul Ludovic Orban, aceea a pieţelor volante, o considerăm o improvizaţie superficială, luând în considerare  condiţiile nefavorabile de desfăşurare a comerţului, atât pentru producători, cât şi pentru cumpărători, nemailuând în calcul şi uriaşele cheltuieli, imposibil de controlat în aceste condiţii.

„Văzută din afară, măsura pare un plan diabolic al marilor supermarketuri împotriva producătorilor români„, adugă UZPR.

Cea de-a doua măsură la care se referă apelul UZPR este aceea privind închiderea creşelor, grădiniţelor şi şcolilor, urmând ca toate activităţile didactice să se desfăşoare exclusiv în regim online.

„Cunoaşteţi, desigur, domnule preşedinte, că în mai multe ţări în care Coronavirusul continuă să producă dramatice efecte, şcolile nu s-au închis pe tot teritoriul, ci numai în acele regiuni unde există un ridicat grad de contaminare. Această măsură, credem, putea fi luată şi în ţara noastră, în funcţie de realităţile din fiecare judeţ sau localitate. Presupunem că aveţi cunoştinţă de faptul că reputaţi specialişti, psihologi şi pedagogi au demonstrat că, alături de certele sale atribute pozitive, învăţământul online prezintă şi unele mari riscuri de natură psihologică şi psihosocială pentru copiii, adolescenţii şi tinerii aflaţi în perioada de formare a personalităţii. De aceea, atitudinea rezervată sau refuzul unor cadre didactice, oameni cu experienţă în profesie, de a-şi desfăşura activitatea exclusiv online nu este lipsită de temei.
Din păcate, doamna ministru Monica Anisie a preferat, în locul unui dialog deschis şi cooperant cu foştii colegi, profesorii, aplicarea unor sancţiuni pecuniare celor care nu se conformează măsurilor impuse„, se arată în scrisoarea deschisă.

Pe de altă parte, adaugă UZPR, numărul copiilor şi tinerilor care nu au acces la învăţământul online, este destul de ridicat și de aceea trebuie luate, în regim de urgenţă, măsurile necesare pentru dotarea unui număr cât mai mare de elevi cu tablete, aşa după cum trebuie luate măsuri grabnice pentru ca fiecare localitate şi fiecare unitate şcolară să aibă acces la sistemul de comunicare online sau, după caz, la sistemul de electricitate.

„Dar, dincolo de aspectele de detaliu, există problema de fond a riscului major de a scoate la sfârşit de ciclu de învăţământ, generaţii „neterminate”, inculte şi incapabile să gestioneze destinul ţării şi al naţiunii. Şi totuşi membrii acestei generaţii vor fi, prin natura lucrurilor, moştenitorii şi gestionarii acestei ţări. Vă reamintim, în acest sens, avertismentul istoric al lui Spiru Haret: „Cum arată astăzi şcoala, aşa va fi mâine ţara”. Pentru toate cele menţionate, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, singura uniune de creaţie şi utilitate publică a breslei, îşi exprimă şi vă aduce la cunoştinţă îngrijorarea noastră, a membrilor acestei instituţii, pentru inadecvările şi inechităţile Hotărârii de Guvern nr. 52 din 5.11.2020, fie exprimate direct, fie produse pe cale de consecinţă. Menţionăm că ele ne-au fost semnalate de entităţi şi personalităţi reprezentative ale societăţii româneşti, cu rugămintea de a vi le transmite spre analiză şi de a dispune măsuri în consecinţă pentru ca H.G. nr. 52 din 5.11. 2020 să nu producă distorsiuni nedorite şi inutile„, concluzionează apelul semnat de Doru Dinu Glăvan, preşedintele UZPR.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati