Valeriu Gheorghiţă: Deschiderea şcolilor nu este condiţionată de vaccinare

Redeschiderea şcolilor pentru cursuri faţă în faţă nu este condiţionată de vaccinarea profesorilor, este de părere medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19. El spune că personalul din învăţământ este prioritizat, având în vedere că deserveşte o activitate esenţială.

Întrebat dacă deschiderea şcolilor ar putea fi condiţionată de vaccinarea profesorilor, el a replicat: „Nu cred. Ceea ce pot să vă spun este că, cu siguranţă, cadrele didactice şi personalul din învăţământ este prioritizat, pentru că deserveşte realmente o activitate esenţială extrem de importantă pentru societate şi pentru sistemul educaţional din ţara noastră şi cu siguranţă va avea prioritate la vaccinare. Dar deschiderea şcolilor nu este condiţionată de vaccinare”.

În același timp, întrebat dacă persoanele care aşteaptă să se intre în etapa a treia nu ar putea, la cerere, să se vaccineze mai repede, în condiţiile în care există personal medical şi persoane din categoriile de risc care nu vor să se vaccineze, Gheorghiţă a răspuns: „Nu, pentru că nu avem o disponibilitate practic infinită a acestor vaccinuri. În situaţia în care am fi în această situaţie, categoric nici nu ar mai fi nevoie de prioritizare şi atunci toate persoanele care doresc să se vaccineze s-ar prezenta la un centru de vaccinare şi s-ar vaccina, însă având în vedere că disponibilitatea este treptată şi vorbim de o eşalonare a tranşelor de vaccinuri săptămânală, noi trebuie să asigurăm în primul rând accesul la prima doză şi ulterior rapelul, pentru că aşa cum reiese din studiile clinice eficacitatea de peste 95% reiese ca urmare a efectuării celor două doze, atât doza iniţială, cât şi doza de rapel, la 21 de zile”.

El a spus că peste tot există această prioritizare a categoriilor de populaţie.

Valeriu Gheorghiţă a menţionat că el se va vaccina marţi, conform programării, în centrul de vaccinare din Spitalul Militar Central, unde lucrează.

De asemenea, el a arătat că demnitarii se vor vaccina atunci când le vine rândul.

URMĂREȘTE-NE PE

Articole similare

Noutati